Deprem Anında Panik Yapmayın: Hayat Kurtaran İpuçları
1242 okunma

Deprem Anında Panik Yapmayın: Hayat Kurtaran İpuçları

Nisan 23, 2025 12:10
Deprem Anında Panik Yapmayın: Hayat Kurtaran İpuçları
0

BEĞENDİM



Deprem Güvenliği Uyarıları

Deprem Anında Ulaşılması Gereken Güvenlik Önlemleri

İletişim Başkanlığı’nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, deprem anında sakin kalmanın ve panik yapmamanın son derece önemli olduğu vurgulandı. Acil durumlar ve yangınları bildirmek dışında telefonların kullanılmaması gerektiği belirtildi. Bu durum, iletişimin sağlıklı bir şekilde devam etmesi için gereklidir.

Güvenli Pozisyon Alma

Açıklamada, deprem anında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar sıralandı. Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere gibi eşyaların yanından uzak durulması gerektiği önerildi. Varsa, sağlam sandalyelerle desteklenmiş bir masa altına veya dolgun hacimli eşyaların yanına çömelinmesi ve bu şekilde bir koruma alanı oluşturulması gerektiği belirtildi. Bu sırada başın iki el arasında tutulması veya koruyucu bir yastık, kitap gibi malzemelerle korunması gerektiği ifade edildi. Sarsıntı geçene kadar bu pozisyonda beklenilmesi gerektiği de kaydedildi.

Tehlikelerden Uzak Durun

Açıklamada, ayrıca balkona çıkılmaması gerektiği ve balkonlardan ya da pencerelerden aşağıya atlanmaması gerektiği vurgulandı. Asansörlerin kesinlikle kullanılmaması gerektiği, kuruyemiş veya çakmak gibi açık alev kaynaklarının kullanılmaması ve elektrik düğmelerine dokunulmaması gerektiği ifade edildi. Özel ihtiyaçları olan bireyler için tekerlekli sandalyelerinde tekerleklerin kilitlenip baş ve boyunlarının korunmasının önemine dikkat çekildi.

Binalarda Güvenlik Önlemleri

Mutfak, imalathane veya laboratuvar gibi iş aletlerinin bulunduğu alanlarda ocak ve fırın gibi cihazların kapatılması, dökülebilecek malzemelerden uzak durulması gerektiği belirtildi. Sarsıntı geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarının kapatılması gerektiği de açıklandı. Sobanın ve ısıtıcıların söndürülmesi gerektiği ayrıca ifade edilmiştir. Bu önlemlerin ardından güvenli bir çıkış yolu belirlenerek, bina önceden tespit edilen yoldan derhal terk edilip, toplanma bölgesine gidilmesi gerektiği vurgulandı.

Okul ve Ofis Ortamında Güvenlik

Okulda, sınıfta ya da büroda bulunulduğu zaman, sağlam bir sıranın veya masa altının yanında bulunarak, koridorda iseniz duvarın yanına yaklaşarak “çök-kapan-tutun” hareketi ile baş ve boyun bölgesinin korunmasına özen gösterilmesi gerektiği aktarıldı. Pencerelerden ve camdan yapılmış eşyalardan uzak durulması gerektiği de hatırlatıldı.

Sosyal Medya ve Bilgi Kontrolü

Açıklamanın sonunda, sosyal medyada oluşabilecek dezenformasyon içerikli paylaşımlara itibar edilmemesi ve doğru bilgi için resmi kaynakların takip edilmesi gerektiği vurgulandı. Bu tür bilgilerin doğru bir şekilde doğrulanması, halkın güvenliğini sağlayacak önemli bir husustur.


En az 10 karakter gerekli