Ehliyet İçin IQ Testi ve Eğitim Süresi Tartışması
1795 okunma

Ehliyet İçin IQ Testi ve Eğitim Süresi Tartışması

Temmuz 3, 2025 11:26
Ehliyet İçin IQ Testi ve Eğitim Süresi Tartışması
0

BEĞENDİM



Sürücü Adayları ve Eğitim Standartları

Sürücü Adayları ve Eğitim Stantartları

Sürücü adayları, ehliyet alabilmek için kayıt oldukları sürücü kurslarında belirli bir süre boyunca hem teorik hem de uygulamalı eğitimler aldıklarını bilmektedirler. Yazılı sınavın ardından uygulamalı eğitim kısmına geçen adaylar, direksiyon sınavında başarılı olduklarında ehliyet almaya hak kazanıyorlar. Ancak, bazı direksiyon eğitmenleri, yönetmelik ile ilgili bazı değişikliklerin yapılabileceğini öne sürüyorlar. Bu kapsamda özel bir sürücü kursunun müdürü Ekrem Kaya, 2016 yılında yönetmeliğe eklenen IQ testi uygulamasının yaygınlaştırılması gerektiğini savunuyor.

Kaya, direksiyon eğitimi saatlerinin artırılması ya da özel eğitimlerle desteklenmesinin önemli olduğunu vurgularken, trafik levhalarını okumakta zorluk çeken ve kuralları unutan eski ehliyetli sürücüler için belirli aralıklarla düzenli eğitimler verilmesi gerektiğinin altını çiziyor. “IQ testi yaygınlaştırılırsa güzel olur diye düşünüyorum” diyen Kaya, bu testin yaygın kullanımının hem sürücüler hem de yayalar için avantaj sağlayacağını ifade ediyor.

2016 yılında Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, IQ testinde düzeyi 79 ve altı olanların ehliyet sahibi olamayacağı açıklanmıştı. Bu durum, sosyal medyada yeniden gündem olmuş durumda. Kaya, “Şu ana kadar sürücü adaylarına IQ testi uygulandığına pek rastlamadım. Aslında yönetmeliğe göre bir sağlık raporu almaları gerekiyor ama IQ testi de yapılırsa hem sürücüler hem de yayalar için daha iyi olur. Eğer bu test yaygınlaştırılırsa ülkemiz olumlu etkilerini görebiliriz,” ifadelerini kullanıyor.

Ayrıca, direksiyon eğitimi saatlerinin yetersiz olduğunu belirten Kaya, sınavı başarıyla tamamlayıp ehliyetini alan bazı sürücülerin istenilen seviyede araç kullanamadığını dile getiriyor. “Belli bir zaman içerisinde adayları trafiğe çıkabilecek hale getirmeye çalışıyoruz ama direksiyon eğitimi için saatlerin yeterli olmadığını düşünüyorum” diyor ve sürenin uzatılması durumunda sürücü adaylarına maliyet yükleyeceklerini de ekliyor.

Aspor, teknilk bilgileri her ehliyetini alana verdiklerini belirten Kaya, “İlk etapta emeklemeyi, sonra adım atmayı ve yürümeyi öğretiyoruz. Ancak, ehliyetini alan herkes hemen koşmak istiyor. Bu psikomotor hareketlerin gelişmesiyle bağlantılı bir şey” şeklinde konuşuyor. Psikomotor hareketlerin geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Kaya, sürücülerin ehliyet aldıktan sonra trafiğin az yoğun olduğu yerlerde pratik yapmaları gerektiğinin önemine vurgu yapıyor.

Bunun yanı sıra, eski ehliyet sahiplerinin trafik levhalarını okuyamadığını ve kuralları unuttuğunu gözlemlediklerinden de bahsettikten sonra, “Geçmişte ehliyeti olup da özel ders alan sürücülerimiz, ‘Hocam bu levha neydi? Bunun anlamı nedir? Tehlikeli bir levha mıydı? Burada ne yapmamız gerekiyor?’ gibi sorular soruyorlar. Levhaları okuyamama sıkıntısı var,” şeklinde konuşuyor. Belirli zaman aralıklarıyla bu tür sürücülere zorunlu seminerler verilmesinin gerektiği fikrinde.

Son olarak, Kaya “Biz kendi bünyemizde elimizden geldiğince derslerimize katılımlarını ücretsiz olarak sağlamaya çalışıyoruz. Yeter ki trafiğimiz düzenli olsun, herkes birbirine saygılı ve sabırlı olursa trafik düzene girecektir. Çünkü doğru davranışlar doğruyu çağrıştırır,” diyerek düşüncelerini tamamlıyor.


En az 10 karakter gerekli