İzmir’de, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından ihraç edilen askerler için kendisi gibi emekli askerlerin bulunduğu bir WhatsApp grubunda protesto çağrısı yaptığı ve bu çağrıyı kamuoyuyla paylaştığı gerekçesiyle, CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, ‘Askeri Ceza Kanunu’na muhalefet’ suçundan hakim karşısına çıktı. Bağcıoğlu, burada yaptığı açıklamada, “Amacım askeri vesayete karşı olduğumu göstermekti. Ayrıca yaptığım iddia edilen paylaşım okunduğunda benim muvazzaf askerleri toplantıya çağırmak gibi bir kastım olmadığı ortadadır” dedi.
Bağcıoğlu hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmada, TSK’dan ihraç edilen askerler için protesto çağrısında bulunmak ve bu çağrıyı kamuoyuyla paylaşmak gibi iddialar ile ‘Askeri Ceza Kanunu’na muhalefet’ ve ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet’ suçlaması yapıldı. Soruşturma tamamlandığında Bağcıoğlu hakkında, ‘Askeri Ceza Kanunu’na muhalefet’ suçundan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle bir iddianame hazırlandı. İddianame, Ankara 52’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde kabul edildi, ancak mahkeme bir yetkisizlik kararı vererek dosyayı İzmir 3’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Bağcıoğlu, duruşma gününde hakim karşısına çıkarak savunmasını yaptı.
Duruşmaya katılan tutuksuz sanık Bağcıoğlu’nun yanı sıra avukatları, CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan ve partililer de yer aldı. Bağcıoğlu, savunmasında askeri rütbesi ile milletine, kurumuna ve anayasal değerlere bağlılık göstermenin önceliği olduğunu ifade etti. FETÖ ile mücadele eden bir kişi olduğunu belirten Bağcıoğlu, sosyal medyada genç teğmenlerle ilgili yapılan paylaşımlar hakkında herhangi bir suç kastı olmadığını dile getirdi. WhatsApp üzerinden emekli askerlere bu mesajı iletmiş olsa da, bir siyasinin kendi mesajını kullanarak gençleri sokağa davet etmesinin kendisiyle ilgili olmadığını vurguladı. Bağcıoğlu, bahsi geçen ‘Sayın komutanlarım, değerli silah arkadaşlarım’ ifadesinin kesinlikle muvazzaf askerlere yönelik olmadığını belirtti ve beraatini talep etti.
Mahkeme, iddia makamının mütalaasında Bağcıoğlu’nun sosyal medya paylaşımlarına dayanarak herhangi bir muvazzaf askerin toplantı veya gösteriye katılıp katılmadığının sorgulanması gerektiği yönündeki görüşünü dikkate aldı. Hakim, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 16 Eylül’e erteledi. Duruşmanın ardından, Bağcıoğlu yaptığı bir açıklamada, “Adalet mutlaka tecelli edecek. Hakim ve savcılara güveniyorum” dedi. Ayrıca, Murat Bakan ise “Yankı Bağcıoğlu’nun yanında olmaya ve onunla birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.