İmamoğlu’na Hapis Cezası: Beraat ve Eleştiriler!
1304 okunma

İmamoğlu’na Hapis Cezası: Beraat ve Eleştiriler!

Temmuz 16, 2025 13:14
İmamoğlu’na Hapis Cezası: Beraat ve Eleştiriler!
0

BEĞENDİM

Ekrem İmamoğlu’nun Yargı Süreci ve Duruşma Sonuçları

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu, yaklaşık 4 aydır Silivri Cezaevi’nde tutuklu olarak yargılanıyordu. İmamoğlu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek’i “tehdit etmek ve hedef göstermek” suçlamasıyla yargı karşısına çıkarıldı. Dava süreci sonucunda mahkeme heyeti, İmamoğlu’nun “hedef gösterme” suçundan beraatine karar verirken, kendisine “tehdit” suçundan 2 ay 15 gün ve “kamu görevlisine hakaret” suçundan ise 1 yıl 5 ay hapis cezası verildi. Ayrıca İmamoğlu’na herhangi bir siyasi yasak cezası da verilmedi.

Dava Sürecinin Detayları

Duruşma, İstanbul Adliyesi’ndeki 14. Ağır Ceza Mahkemesi salonunun yetersiz kalması nedeniyle Silivri’deki Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu yerleşkesindeki 1 No’lu duruşma salonunda 10:00’da başladı. İmamoğlu duruşma salonuna girdiğinde, izleyiciler tarafından “Ekrem Başkan” ve “Cumhurbaşkanı İmamoğlu” sloganları atıldı. Dava sürecinde İmamoğlu hakkında toplamda 7 yıl 4 aya kadar hapis cezası ve siyasi yasak talep ediliyordu.

Duruşmayı izleyen davetli isimler arasında CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanvekili Nuri Aslan, ve birçok CHP üyesi yer aldı. İmamoğlu, duruşma sırasında Türkiye’nin ekonomik durumuna ve siyasi baskılara dikkat çekerek, “Türkiye Cumhuriyeti tarihinin böyle bir tecridi yok” şeklinde affını bildirdi.

İmamoğlu’nun Savunması

Duruşmada İmamoğlu’nun savunması esnasında sıcak anlar yaşandı. İmamoğlu, mahkeme savcısı ile iletişim kurarken “Bana bakarak söylemeyin” yanıtı üzerine, “Savcı beye bakmam yasak mı? Yasaksa bakmayacağım” diyerek tepkisini dile getirdi. İzleyicilerin alkış ve ıslıklarla tepki göstermesi üzerine mahkeme başkanı, benzer durumların devam etmesi halinde salonu boşaltacağını ifade etti.

Savunmasında Türkiye’nin ekonomik krizden bahseden İmamoğlu, “Asgari ücret açlık sınırının altında” derken, ülkenin içinde bulunduğu zorlukları da dile getirdi. “Biz hak yemedik, hakkımızı da yedirmeyeceğiz” diyerek, mücadele azmini vurguladı.

Yargı Tacizi Vurgusu

İmamoğlu, “Yargı tacizi altında olan bir kişi olarak yoğun bir saldırı altında olduğumun altını çizeyim” diyerek, mahkeme sürecini eleştirdi. İmamoğlu, duruşmanın Silivri’ye nakledilmesinin yargılamanın tarafsızlığını tehdit ettiğine de dikkat çekti. “Ben bu cennet vatanda 1 kişi için tehditim. O da ben değil, milletin tehdit ettiği bir kişi” diyerek, siyasi baskılara karşı dim dik ayakta duracağını ifade etti.

Önceki Duruşmalar ve Genel Durum

Davanın ilk duruşması 11 Nisan’da, ikinci duruşması ise 16 Haziran’da yapılmıştı. İlk duruşmada İmamoğlu, kendisini tüm Türkiye’nin bir temsilcisi gibi gördüğünü belirterek, demokratik değerlere ve adalet anlayışına vurgu yaptı. İmamoğlu’nun daha önceki duruşmalarındaki açıklamaları, hukukun üstünlüğüne ve tarafsızlığına duyulan özlemi dile getirdi.

Chp lideri ve birçok parti üyesinin katılım gösterdiği duruşma, tüm Türkiye’de geniş

En az 10 karakter gerekli