İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Cemil Tugay, 1030 işçinin işine son verileceğini açıkladıktan sonra, bu karar doğrultusunda 360 işçinin işten çıkarılmasıyla sonuçlanan bir eylem, 9. gününe girdi. Eylemlerin sürdüğü süreçte, İzmir’e gelen Belediye-İş Sendikası Genel Başkanı Nihat Yurdakul, işçilerin durumunu değerlendirerek, “31 Mart seçimlerinden 5 gün önce toplu iş sözleşmesi (TİS) imzalamış olmamız fırsatçılık olarak nitelendiriliyor, bu kesinlikle doğru değil. Sözleşmeyi seçim tarihine yakın biz getirmedik, bu bir süreç. Eğer masaya iyi niyetli bir şekilde oturulursa, sözleşme hızlı bir şekilde tamamlanabilir” diyerek durumun gerekliliğini vurguladı.
Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in görevdeyken imzaladığı toplu iş sözleşmesi hakkında görüş belirten Cemil Tugay, bu zammın sürdürülebilir olmadığını savunarak, sözleşmedeki eylül ayındaki enflasyon farkı zammının geri alınmasını talep etti. Ancak, Belediye-İş Sendikası bu talebe olumlu yanıt vermeyince İzmir Büyükşehir Belediyesi toplam 1,030 çalışanın işten çıkarılması sürecini başlattı. Yöneticiyle sendika arasında yapılan görüşmelerin sonuçsuz kalması üzerine, sözleşmeden doğan anlaşmazlıklar neticesinde işten çıkarmalar gerçekleşti. Belediyeden yapılan açıklamaya göre, 360 işçi, işten çıkarıldı. 8 Temmuz Salı günü, işten çıkarılanlar, Belediye-İş Sendikası’na bağlı işçiler, sendika binası önünde toplanarak, Başkan Cemil Tugay’ın ofisinin de bulunduğu Egemenlik Binası’na yürüyüş yaptılar. İşten çıkarılanlar, eylemlerinin ikinci gününden itibaren Egemenlik Binası önünde bir araya gelerek eylemlerini sürdürdü. Bugün, eylemin 9. günü itibarıyla, Belediye-İş Sendikası Genel Başkanı Yurdakul’un destek için İzmir’e gelmesi dikkat çekti.
Yurdakul, basın toplantısında, “Bugüne kadar Başkan ve etrafındakiler çeşitli açıklamalar yaptılar. Biz de çoğu zaman kendi talep ve düşüncelerimizi tatlı bir dille ifade etmeye çalıştık. Ancak, hala sınırsız eleştirinin hedefi oluyoruz. İş yeri temsilcilerimiz ve işçilerimizi savunmaktan hiçbir zaman geri durmayacağız” dedi. Yurdakul, ayrıca Başkan’ın, imzalanan toplu iş sözleşmesinin, 6 aylık enflasyon oranı üzerinden belirlendiğine vurgu yaparak, “Başkan, işçilerin alacaklarıyla ilgili manipülasyon yapıyor” dedi. Yurdakul, sendikanın, işçilerin haklarını savunma konusunda kararlılığını da dile getirdi.
Yurdakul, konuşmasına devam ederek, “Başkan ‘Sandık kurun dedim, kurmadılar’ diyorsa, burada bir yanlış anlaşılma var. Sendika, temsil ettiği işçilerin haklarını korumak adına, ücretleri geri düşüren bir haksızlığın içinde yer almaz. Eğer bir sorun varsa, bunu karşılıklı müzakere ederek çözmeliyiz, bunu yapmanın yollarını bulmalıyız” şeklinde belirtti. Ayrıca, kendisi ve arkadaşlarının, işçilerin haklarını savunma noktasında kararlı olmaya devam edeceklerine dair inancını vurguladı.
Bu durumun, işçilerin ekmeği ve geçim şartları ile ilgili kritik bir mesele olduğunu ifade eden Yurdakul, “Artık yeter. Beni tehdit etmek, tehditlerinizi işçilerle değil, başka bir kesimle paylaşabilirsiniz. Burada kimseyi açlıkla terbiye etmeye kalkmayın. Benim işçilerin hakkını savunmam ve onların menfaatlerini öne çıkarmam, her şeyden önce gelir” diyerek, işten çıkarılan işçiler için daha adil bir çözüm bulunması gerektiğini savundu. Yurdakul, işçilerin haklarının korunması için gerekli adımların atılacağına dair umutlu olduklarını da sözlerine ekledi. “6 ay içinde masaya oturulacak ve yeniden müzakere edeceğiz” dedi