Ekmek Fiyatlarına Güncel Zam: 20% Artış!
1034 okunma

Ekmek Fiyatlarına Güncel Zam: 20% Artış!

Ağustos 3, 2025 22:32
Ekmek Fiyatlarına Güncel Zam: 20% Artış!
0

BEĞENDİM

TÜRKİYE Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmek fiyatlarına dair önemli açıklamalarda bulundu. Balcı, 2023 yılı ocak ayından itibaren ülke genelinde 200 gram ekmeğin fiyatının 12,5 TL, 240 gram ekmeğin ise azami 15 TL olarak belirlendiğini belirtti. Ancak, güncel verilere göre özellikle büyük şehirler olan Ankara, İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir gibi illerde 200 gram ekmeğin 15 TL’den satılmaya başlandığını ifade etti. Balcı, bu zamların halkın alım gücünün korunması adına yapıldığını vurguladı.

Balcı, ayrıca 1 Ağustos’tan itibaren uygulanacak yeni fiyat tarifesini de duyurdu ve bu çerçevede 200 gram ekmek için 15 TL, 270 gram ekmek için ise 20 TL olarak fiyatlandırma yapıldığını ifade etti. Burada en önemli noktalardan biri, kilogram fiyatının 75 TL olarak belirlendiğiydi. Yani 200 gram ekmeğin satışı yapılırken, kilogram fiyatının 75 TL ya da daha altında olması gerektiği kaydedildi.

Balcı, ekmek fiyatlarındaki artışın yüzde 20 olarak gerçekleştiğini ve bazı basın organlarında yer alan yüzde 25 zam haberlerinin asılsız olduğunu belirtti. Fırıncılar Federasyonu olarak bu tarz fiyat artışlarının üretim koşullarına göre, kontrollü bir şekilde yapılması konusunda karar aldıklarını ifade etti. Ayrıca, yıl sonuna kadar ekmek fiyatlarının 75 TL olarak sabit kalacağını duyurdu. Bu durum, halkın alım gücünü koruma çabalarının bir parçası olarak görüldü.

Geçmiş dönemlere bakıldığında, 2002 yılında asgari ücretin 184 lira, ekmek fiyatının ise 0,25 kuruş olduğunu belirten Balcı, o dönem asgari ücretle yaklaşık 736 ekmek alınabildiğini hatırlattı. 2023 yılı itibarıyla ise asgari ücretin yükselmesi sayesinde 15 TL’den satılan ekmekle 1.473 ekmek alınabileceğini belirtti. Bu karşılaştırma, hem halkın alım gücündeki artışa hem de ekmek fiyatlarındaki düzenlemelerin sürdürülebilirliğine işaret ediyordu.

Ekmeğin israfı konusuna da değinen Balcı, Türkiye’de günlük 6 milyon 100 bin adet ekmeğin israf edildiğini ifade etti. Yıllık bazda bu rakamın 2 milyar 226 milyon ekmeğe ulaşabileceğini belirtti. Bu durumu önlemek amacıyla “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası” başlatılmış olsa da, israf oranının beklenenden düşük kaldığını vurguladı. Ayrıca, yanlış üretim anlayışının da israfa yol açtığını ve ruhsatsız işletmelerin sektöre zarar verdiğini dile getirdi.

Balcı, buğday üretiminde herhangi bir sorun bulunmadığını, 20 milyon ton buğday hasadı hedeflenirken, ekmeklik un üretiminin yıllık yaklaşık 12 milyon ton olduğunu ifade etti. Un fiyatlarının kontrol altında tutulması için gereken önlemleri alacaklarını, gerektiğinde ithalat yoluna gideceklerini belirtti. Bu şekilde un fiyatlarındaki aşırı artışların önüne geçmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Son olarak, halk ekmek ile ilgili gelen sorulara da yanıt veren Balcı, belediyelerin asli görevinin halk ekmek üretmek olmadığını, dar gelirli vatandaşların uygun fiyatla ekmek alabilmesine yönelik çalışmaları desteklemeleri gerektiğini ifade etti. Sakarya Büyükşehir Belediyesi gibi bazı belediyelerin esnafla işbirliği yaparak ekmek satışını uygun fiyatlarla gerçekleştirdiğini örnek gösterdi. Ancak, belediyelerin esnafla rekabet etmemesi gerektiğini vurgulayarak, ekmek üzerinden siyaset yapmanın geçmişte kaldığını belirtti.

En az 10 karakter gerekli