Ege Tekstilciler, Hollanda’da Sürdürülebilirlik Gezisinde
2062 okunma

Ege Tekstilciler, Hollanda’da Sürdürülebilirlik Gezisinde

Eylül 11, 2024 21:33
Ege Tekstilciler, Hollanda’da Sürdürülebilirlik Gezisinde
0

BEĞENDİM

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, Türkiye’nin tekstil sektöründe sürdürülebilir rekabetin artırılması adına önemli bir adım atarak 18 firmayı “Sürdürülebilir Rekabetin Geliştirilmesi UR-GE Projesi” çerçevesinde bir araya getirmiştir. Bu projeyle birlikte, katılımcı firmalara yurt dışı pazarlama faaliyetleri kapsamında 15-19 Eylül 2024 tarihleri arasında Hollanda’ya düzenlenecek bir Sektörel Ticaret Heyeti düzenlenmiştir. Avrupa Yeşil Mutabakatı, 2050 yılına kadar Avrupa’nın sıfır karbon hedefiyle hareket ettiği bir dönem içerisinde, Türkiye’nin de bu mutabakata uyması gerekmektedir. Bu durum, Türkiye’nin en büyük ihracat pazarını oluşturan Avrupa Birliği ile olan ticaretini de doğrudan etkilemektedir.

Mevcut rekabet koşullarında, Türkiye’nin tekstil sektöründe yaşadığı zorluklar, döngüsel tekstil ve yeşil dönüşüm konularının önemini artırmaktadır. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı ve Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Eskinazi, bu konulara özel önem verdiklerini ve faaliyetlerini bu doğrultuda sürdürdüklerini vurgulamıştır. Hollanda Sektörel Ticaret Heyeti aracılığıyla, döngüsel tekstildeki iyi uygulama örneklerinin yerinde inceleneceğini kaydeden Eskinazi, bu süreçte katılımcı firmaların elde ettikleri deneyimlerin, rekabet güçlerini artırmalarına yardımcı olacağını ifade etmiştir.

Eskonazi ayrıca, Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı’nın, tekstil ve hazır giyim sektörleri açısından uyum sağlaması gereken ilk beş sektör arasında yer aldığını belirtmiştir. Bu çerçevede, tekstil sektöründe döngüselliği artırmanın gerekliliği gün geçtikçe daha belirgin hale gelmektedir. İklim değişikliğinin etkilerini sürekli olarak hisseden insanlık, karbon salınımını 2050 yılına kadar sıfırlamak için ortak adımlar atmak zorundadır. Bu bağlamda, “Tekstil Sektöründe Sürdürülebilir Rekabetin Geliştirilmesi UR-GE Projesi” kapsamında, katılımcı firmaların enerji verimliliği, iklim değişikliği ile mücadele gibi başlıklarda danışmanlık alması sağlanmıştır.

Eskinazi, ayrıca 2024 yılında Dünya Limit Aşımı Günü’nün 1 Ağustos olarak belirlendiğini ve bu tarihe kadar dünya kaynaklarının tüketildiğini aktarmıştır. Bu hızla kaynaklardan faydalanmanın insanlık için sürdürülebilir olmadığını belirten Eskinazi, döngüsel ekonominin güç kazanmasının kaçınılmaz olduğunu vurgulamıştır. Özellikle Ege Bölgesi’nde Uşak’ta yoğunlaşan geri dönüşüm tesisleri, bu konudaki başarılı örnekler arasında sayılmaktadır. Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin yürütmekte olduğu projeler ve düzenlenen ticaret heyetleri, bu tür başarıların çoğalması adına önemli bir role sahiptir.

Türkiye’nin tekstil ve hazır giyim sektörü, yıllık yaklaşık 30 milyar dolar seviyesinde bir ihracat gerçekleştirmektedir. Avrupa Birliği, Türkiye’nin bu sektörlerdeki ana pazarını oluşturmakta ve bu pazardaki konumun korunması için oldukça önemlidir. Eskinazi, sürdürülebilirlik adımlarının güçlü bir şekilde atılması gerektiğini belirterek, AB Yeşil Mutabakatı’nın şartlarını yerine getirmenin öncelikli görevleri arasında olduğunu ifade etmiştir.

Hollanda Sektörel Ticaret Heyeti, Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’ne bağlı 8 firmadan 10 temsilcinin katılımıyla gerçekleştirilecektir. Bu heyetin amacı, sektör firmalarının sürdürülebilir ürün veya hizmetlerini uluslararası bir kitleye sunmalarını sağlamak ve döngüsel üretim yöntemlerine geçişe aktif katkıda bulunmaktır. Bu tür toplantılar ve ticaret heyetleri, Türkiye’nin tekstil sektöründe sürdürülebilirliği artırma yolundaki hedeflerine ulaşmasında büyük bir katkı sağlayacaktır.

En az 10 karakter gerekli