Çeşme İmar Planı Tartışması: Rant Krizi Kapıda!
1125 okunma

Çeşme İmar Planı Tartışması: Rant Krizi Kapıda!

Mart 14, 2025 13:20
Çeşme İmar Planı Tartışması: Rant Krizi Kapıda!
0

BEĞENDİM

ŞEHİR – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ikinci kez imar planları askıya çıkarılan Çeşme Aya Yorgi bölgesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi CHP Meclis Grubu harekete geçti. Basın açıklaması yayımlayan CHP Meclis Grubu, “Yasal devam ederken bakanlığın alanı satışa çıkarmış olması kabul edilebilir bir durum olmamakla beraber, plan iptali durumunda hem kentimiz için hem de ihaleyi alacak yatırımcılar için geri dönülmesi güç zararlar doğacaktır. İBB CHP Meclis grubumuz olarak kentimizin ranta kurban edilmemesi ve Çeşme’de sağlıklı bir kentsel gelişme sağlanması için bu sürecin her aşamada takipçisi olacağımızı ve gelişmelerle ilgili hemşerilerimizi bilgilendirmeye devam edeceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz” ifadelerini kullandı.

Açıklamanın detaylarına yer verildiğinde, süreçle ilgili birkaç önemli noktaya dikkat çekildi. Öncelikle, 2002 yılında üst ölçekli planlarda “Bölge Parkı” kullanım kararı getirilen alanda, 2005 yılında alt ölçekli planların hazırlandığı ve bu planların doğal ve arkeolojik sit kararlarına uygun hale getirildiği belirtildi. Ancak 2020 yılında Bakanlık, “Bölge Parkı” kullanım kararını değiştirdi ve inşaat faaliyetlerine olanak sağlayacak “Tercihli Kullanım Alanı” kararını onayladı. Böylece 372.000 metrekarelik rekreasyon alanının kaybı riski oluştu.

Söz konusu alanla ilgili değişikliklerin durdurulmasına yönelik İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Çeşme Belediyesi’nin Danıştay 6. İdaresi’nde açtığı dava sonucunda, 15.01.2025 tarihli kararda İdare’nin yürütmeyi durdurma kararı verdiği aktarıldı. Fakat Bakanlık, iptal edilen planın üzerinden sadece 4 ay geçtikten sonra, Mayıs 2024’te bu alanı “Rezerv alan” ilan etti ve kısa bir süre sonra yeniden planları askıya çıkardı. Önceki planda “Tercihli Kullanım Alanı” olarak tanımlı alanın adı, “Gelişme Konut Alanı” olarak değiştirildi.

Bakanlık, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunu dayanak alarak bu alanı rezerv alan ilan etti. Ancak Çeşme’de böyle bir alan ihtiyacının tartışmalı olduğu ifade edildi. İptal edilen planla bire bir aynı planın tekrar gündeme getirilmesi, rezerv alan ilanı ve mahkeme kararının arkasından dolaşma yöntemi olarak değerlendirildiği ifade edildi.

Planın içeriğinde dikkat çeken başka bir nokta ise; 372 bin 161 metrekarelik alanın yaklaşık yüzde 54’ünün konut ve ticaret alanlarına ayrıldığı, yalnızca yüzde 22,5’inin yeşil alan olarak bırakıldığıdır. Ayrıca, sosyal donatı alanlarının azaltılması ve rant artışına yönelik olması gibi hususlar da raporda yer aldı. Alanın bitişiğinde doğal sit alanları ile arkeolojik sit alanlarının bulunduğu, ve bunun yanında zeytin ağaçları gibi doğal yapılarla korunmuş bir flora ve fauna yapısının da mevcut olduğu vurgulandı.

Devam eden süreçte, imar planları ile rekreasyon alanı ve park olarak belirlenmiş bölgelerde, Emlak Konut aracılığıyla arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı ihalesine çıkıldığı belirtildi. İhaleye konu olan alanlar arasında Dalyan Mahallesi’nde konumlanan 8920 ada 2 parsel, 8921 ada 1 parsel ve 8922 ada 2 parselin bulunduğu aktarılırken, toplam büyüklüğünün 47 bin 84 metrekare olduğu ve konut alanı olarak 0,30 emsal ve 2 kat yapılaşma hakkı verildiği ifade edildi.

Sonuç olarak, kamu mülklerinin hızla özelleştirildiği ve bu bağlamda şehir planlama uygulamalarının toplumsal ihtiyaçlar yerine “cazip hale getirilmesi” üzerine kurulduğu gözlemlenmiştir. Hükümetin kötü yönetim

En az 10 karakter gerekli