DEÜ, YÖK Raporu’nda Dört Alanda Zirveye Yerleşti
2050 okunma

DEÜ, YÖK Raporu’nda Dört Alanda Zirveye Yerleşti

Ekim 10, 2024 07:01
DEÜ, YÖK Raporu’nda Dört Alanda Zirveye Yerleşti
0

BEĞENDİM

Türkiye’nin önde gelen yükseköğretim kurumlarından biri olan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından hazırlanan 2024 Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu’nda önemli başarılar elde etti. Rapor, ülke genelindeki 201 yükseköğretim kurumunu eğitim öğretim, araştırma geliştirme, proje ve yayın, uluslararasılaşma, sürdürülebilirlik, topluma hizmet ve sosyal sorumluluk gibi ana başlıklar altında değerlendirdi. Bu değerlendirmeler sonucunda DEÜ, dört farklı göstergede Türkiye birincisi oldu. 2023 yılı verilerine göre, DEÜ; yedi göstergede ilk beşe, beş göstergede ise ilk ona girme başarısını gösterdi. Özellikle topluma hizmet ve sosyal sorumluluk, sürdürülebilirlik ve uluslararasılaşma gibi başlıklar, DEÜ’nün zirvede yer aldığı alanlar arasında öne çıktı.

Rektör Prof. Dr. Bayram Yılmaz, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin sonuçlarını değerlendirerek üniversitenin girişimcilik ve yenilikçilik odaklı çalışmalarına, toplumsal katkı ve çevre dostu misyonuna dikkat çekti. Prof. Dr. Yılmaz, YÖK’ün Türkiye’deki üniversiteleri 64 farklı göstergeye göre değerlendirdiği raporu incelediklerini belirterek, üniversiteler arasında önemli bir konumda olan DEÜ’nün ‘Dezavantajlı gruplara yönelik düzenlenen faaliyet sayısı’, ‘Yurt dışındaki üniversiteler ile ortak yürütülen Ar-Ge proje sayısı’, ‘Kariyer merkezinin gerçekleştirdiği faaliyet sayısı’ ve ‘Sıfır atık, yeşil kampüs ile çevrecilik alanlarında alınan ödül sayısı’ gibi kategorilerde Türkiye’de ilk sırada yer aldığını ifade etti. DEÜ’nün bu başarısı, üniversitenin bilim dünyasına katkılarını artırma hedefiyle büyük bir memnuniyetle karşılandı.

Dokuz Eylül Üniversitesi, “engelsiz üniversite, engelsiz toplum” anlayışını temel ilke olarak benimseyerek önemli adımlar atıyor. Rektör Yılmaz, toplumsal farkındalık yaratan sosyal sorumluluk projelerine büyük önem verdiklerini ve bu doğrultuda yürütülen projelerin kamuoyunda etkili olduğunu vurguladı. Engelsiz eğitim, yapı ve kampüs konularında örnek olmayı hedeflediklerini belirten Yılmaz, araştırma altyapılarının sürekli geliştirilmesinin yanı sıra eğitim faaliyetlerinin erişilebilirliğine de özen gösterildiğini dile getirdi. Engelsiz bir ekosistem oluşturmak adına attıkları adımların takdir görmesinin kendilerini daha da motive ettiğini ifade etti.

DEÜ, çevresel sürdürülebilirlik alanında elde ettiği başarılara da vurgu yaptı. Rektör Yılmaz, “Sıfır atık, yeşil kampüs ve çevrecilik alanlarında alınan ödül sayısı” kategorisinde Türkiye’de ilk sırada yer aldıklarını belirtti. On beş yerleşkesinin Sıfır Atık Belgesi’ne sahip olmasının, çevre ve sürdürülebilirlik konusundaki titiz çalışmalarının bir ürünü olduğunu kaydetti. Bu başarıyı sürpriz olarak görmediklerini, çevre bilincini yaymak amacıyla Ar-Ge çalışmalarını sürekli sürdüreceklerini ve bilgilendirme faaliyetleriyle topluma katkıda bulunacaklarını vurguladı.

Kariyer faaliyetlerinin de YÖK raporunda yer bulduğuna dikkati çeken Rektör Yılmaz, kariyer merkezlerinin gerçekleştirdiği toplam 12 bin 29 faaliyet sayısının kaydedildiğini belirtti. Yüzde 50 ve üzeri faaliyet düzenleyen üniversite sayısının 35 olduğu belirtilirken, DEÜ’nün kariyer faaliyetlerinde zirveye yerleşerek, mezun ilişkilerindeki lider konumunu bir kez daha kanıtladığını açıkladı. Bu kapsamda, Dokuz Eylül Üniversitesi, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde yükseköğretimdeki konumunu daha da güçlendirmeyi amaçlıyor.

En az 10 karakter gerekli