Enerjik Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü!
2535 okunma

Enerjik Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü!

Eylül 13, 2024 15:44
Enerjik Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü!
0

BEĞENDİM

Ege Üniversitesi (EÜ) Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü (TDAE), Türkoloji alanında yenilikçi lisansüstü eğitim ve öğretim sunan, Türk dünyasının kültürel, sosyal ve ekonomik durumuna ilişkin bilimsel araştırmalar gerçekleştiren, aynı zamanda Türkçe öğretimi yapan önemli bir akademik merkez konumundadır. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, enstitünün müdürü Prof. Dr. Abdullah Temizkan ve müdür yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Fatih Sansar’ı makamında kabul ederek, kendilerine görevlerinde başarı diledi. Prof. Dr. Budak, Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü’nün, Ege Üniversitesi’nin uluslararasılaşma hedefleri doğrultusunda kritik bilimsel çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Enstitü, aynı zamanda lisansüstü eğitim sunmasının yanı sıra bünyesindeki Türkçe Öğretim Birimi ile Türkçe eğitimi vermektedir. İzmir ve çevresinin yanı sıra Türkiye’nin Türk dünyasıyla olan bağlantılarını güçlendiren bu enstitü, kendi akademik çalışmalarında uluslararası alanda nitelikli katkılar sağlamaktadır.

Enstitü Müdürü Prof. Dr. Abdullah Temizkan, 1992 yılında kurulan Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü’nün Türkoloji alanında farklı alt disiplinlerle faaliyet gösteren Ege Üniversitesi’nin en köklü kurumlarından biri olduğunu ifade etti. Enstitünün, Türk halklarının dili, edebiyatı, tarihi ve kültürüne dair lisansüstü programların yanı sıra Türk Dili ve Lehçeleri, Türk Dünyası Edebiyatları, Türk Halk Bilimi, Türk Dünyası Sosyal, Ekonomik ve Siyasal İlişkiler, Türk Sanatı ve Türk Tarihi gibi anabilim dallarında yürütülen bilimsel araştırmalar ve projeler aracılığıyla uluslararası literatüre önemli katkılarda bulunduğunu vurguladı.

Dünyada meydana gelen değişimlerin Türk dünyasının önemini artırdığını belirten Prof. Dr. Temizkan, enstitünün bu değişimleri bilimsel bir bakış açısıyla ele aldığını ve ilgili yeni projeler geliştirdiğini söyledi. Öncelikli hedefleri arasında, uluslararasılaşma sürecine odaklanarak nitelikli bilimsel çalışmalar ortaya koymak, öğrencilere ve araştırmacılara burs imkanları sağlamak ve öğrenci değişim programlarının etkinliğini artırmak bulunmaktadır. Bu bağlamda, farklı bölgelerde faaliyet gösteren Türkoloji enstitüleri ve Türk dünyasını yönlendiren kuruluşlarla sürekli iş birlikleri içerisinde olmakta ve ortak bilimsel faaliyetler düzenlemekte kararlı olduklarını ifade etti.

Enstitünün yaptığı bilimsel çalışmaların yanı sıra, üretilen bilgilerin topluma aktarımına yönelik bir duyarlılığın da söz konusu olduğunu belirten Prof. Dr. Temizkan, bu kapsamda kamuya açık panel, konferans, çalıştay ve sempozyumlar gibi etkinliklerin düzenlendiğini kaydetti. Ayrıca, dezavantajlı gruplara yönelik sosyal sorumluluk projeleri ve iklim değişikliğiyle mücadele konusunda yapılan çalışmalarla birlikte sürdürülebilir enerji projelerinin de enstitünün gelecek hedefleri arasında yer aldığını açıkladı. Enstitü, Türk dünyasıyla ilgili çeşitli konularda sorumluluk hisseden bir kimlik taşıyarak, bilim kurumu olmanın ötesinde çözüm üretmeyi amaçladığını vurguladı.

Sonuç olarak, Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü, misyonunu ve vizyonunu yansıtacak biçimde, günümüz bilim dünyasının ihtiyaçları doğrultusunda disiplinler arası çalışmalar gerçekleştirerek, Türk dünyası ve Türkiye’nin menfaatlerine katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Enstitü, bu çerçevede sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliğini güçlendirmeyi ve yetiştirdiği değerli bilim insanları ile liderlik rolünü üstlenmeyi planlamaktadır. Bu çabalar, sadece akademik alanda değil, toplumsal ve kültürel alanlarda da önemli bir yankı uyandırmaktadır.

En az 10 karakter gerekli