Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin hayırlı olması dileklerini ifade ederek, adaletin mülkün temeli olarak görüldüğü bir geleneğin devamını vurguladı. Erdoğan, adalet sisteminin güçlü ve etkin işleyişinin milletin her ferdini yakından ilgilendirdiğini belirtti. Bu bağlamda, artık bazı bireylerin hukuk önünde ayrıcalıklara sahip olmadığı, herkesin eşit olduğunu söyleyerek yargı pratiğinin Türk demokrasisi için önemli bir unsuru olduğunu ifade etti.
Erdoğan, “Hiç kimse yargı mensuplarını tehdit edemez.” diyerek, muhalefet liderlerinin dahi yargıya parmak sallayamayacaklarını belirtti. Ayrıca, uzlaştırıcı ve birleştirici bir yaklaşım ile toplumun tüm kesimlerini kapsayan yeni ve sivil bir anayasa için çalışmalarını hızlandıracaklarını açıkladı. Adaletin tesis edilmesine yönelik olarak, ceza adaleti sisteminde mağdur odaklı yeni politikaların devreye alınacağını bildirdi.
Erdoğan, yargının bağımsızlığının, hukukun üstünlüğünü esas alan Yeni Strateji Belgesi ile etkin ve hızlı işleyen bir adalet sistemi kurulacağını düşündürttüğünü belirtti. İfade, basın özgürlüğü, kişi hürriyeti ve güvenliğine ilişkin standartların yükseltilmesi için yeni hak arama yollarının hayata geçirileceğini de ekledi. Ayrıca, duruşmaların iki aydan fazla ertelenmemesinin ve bazı uyuşmazlıkların duruşma yapılmadan çözülmesinin sağlanacağı bilgisini verdi.
Yeni Yargı Reformu Stratejisi’nin ilk amacının kurumsal yapının güçlendirilmesi ve süreçlerin yeniden yapılandırılması olduğunu belirten Erdoğan, insan hakları eylem planı çerçevesinde hak ve özgürlüklerin daha etkin bir şekilde korunacağını ifade etti. Ayrıca, ifade ve basın özgürlüğü ile ilgili standartların yükseltilmesi ve yeni hak arama yollarının tahkim edilmesi hedefleniyor.
Mahkemelerin organizasyon yapısının yeniden tanzim edileceğini söyleyen Erdoğan, mahkumların süre içinde yargılanabilmesi için yeni mahkemelerin kurulacağını belirtti. Dava türlerine göre yeni ihtisas mahkemeleri kurulacak ve bazı mahkemelerin heyet halinde çalışmaları sağlanacak. Önümüzdeki dönemde hakimlerin, meslek hayatları boyunca hukuk veya ceza hakimi olarak sınıflandırılacağını vurguladı.
Avukatların adli süreçlere daha etkin katılımlarını sağlamak amacıyla avukatlık kanununun güncellenmesi hedefleniyor. Uzlaştırıcı ve birleştirici özellikte yeni bir anayasa hazırlıkları hız kazanacak. Kişisel Verilerin Korunması Kurumu ile Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu çerçevesinde ihtiyaç duyulan yerlerde yeni adliyelerin kurulacağı belirtildi.
Erdoğan, ilk derece mahkemelerinde devam eden uzun süren davaların, istinaf mahkemeleri öncelikli olarak inceleneceğini ve bazı davalarda ise doğrudan temyiz incelemesine geçileceğini söyledi. Stajyer avukatlara da mesleklerine ekonomik kaygılardan uzak bir şekilde hazırlanma imkanı tanınacağı ifade edildi.
Duruşmaların iki aydan fazla ertelenmemesi için gerekli adımlar atılacağını belirten Erdoğan, bozma kararı verilmiş dosyaların öncelikle ele alınmasının bir hedef olduğunu ekledi. Adalet hizmetlerinde yapay zeka uygulamalarının faydalanılacağına dikkat çekti ve hakim ile savcı yardımcılığı süreçlerinin yeniden yapılandırılacağını duyurdu.
Son olarak, trafik kazaları gibi olaylarda meydana gelen hukuksuzluklar için yeni yaptırımlar getirilerek, toplu etkinliklerde silah kullanma vakalarının cezalarının artırılacağı açıklandı. Tüm bu reformlarla birlikte, suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçuyla vücut dokunulmazlığı, hürriyet ve çevreye karşı işlenen suçların cezalarının artması hedefleniyor.