İZMİR’in köylerinde, yöresel ve geleneksel yemekleri yaşatmak amacıyla önemli bir kültürel çalışma yürütülmektedir. Bu proje kapsamında, köydeki yaşlı kadınlardan derlenen tarifler kayıt altına alınmakta ve gelecek nesillere aktarılmak üzere arşivlenmektedir. Karabağlar Halk Eğitim Merkezi Müdürü Fatma Demirci, “Lezzetlerimiz yok olmaya başlamıştı. Bu sağlıklı tarifler unutulmuştu. Buradaki kursiyerlerimize öğretip aynı zamanda tarifleri arşivleyeceğiz. Bu çalışmalarımızı bakanlığımıza da göndereceğiz” şeklinde açıklamada bulundu.
Karabağlar Halk Eğitimi Merkezi, İzmir’in köylerinde uzun yıllardır yapılmasına rağmen günümüzde nadir görülen geleneksel yemekleri yeniden canlandırmayı hedefleyen bir projeye imza atmıştır. Gelecek kuşaklara aktarılması hedeflenen yemek tarifleri, kültürel mirası yaşatmak adına kırsal mahallelerdeki yaşlı kadınlardan toplanmıştır. Bu tarifler, gelecek nesillere sunulmak üzere kayıt altına alınarak kitap haline getirilecektir. Ayrıca Karabağlar Halk Eğitimi Merkezi’nin aşçılık kurslarındaki kursiyerler de bu lezzetlerin tariflerini öğrenme fırsatı bulmaktadır. Böylelikle, köyün yaşlı sakinlerinin hafızasında kalan eski yemek yapım teknikleri, pişirme yöntemleri ve mutfak alışkanlıkları yeniden canlandırılmaktadır.
Fatma Demirci, geleneksel yemekleri yeniden ortaya çıkarmak için köy ziyaretlerine çıktıklarını ve köylerdeki yaşlı sakinlerle görüştüklerini belirtti. Onların anneannelerinden ve babaannelerinden kalan yöresel lezzetleri öğrendiklerini ifade eden Demirci, merkezdeki kursiyerleri bu yaşlı bireylerle bir araya getirerek bilgi alışverişi sağladıklarını söyledi. Ayrıca, “Geleneksel lezzetlerimiz yok olmaya başlamıştı. Bu sağlıklı tarifler unutulmuştu. Buradaki kursiyerlerimize öğretip aynı zamanda tarifleri arşivleyeceğiz.” dedi. İzmir mutfağına ait birçok eski lezzeti kaydettiklerini belirten Demirci, “İzmir’imize ait külür kurabiyesi, topalak çorba gibi birçok yemek ve tatlı mevcut. İzmir’imize ait 20’nin üzerindeki tarif kayıt altına alındı.” diye ekledi.
Proje hakkında düşüncelerini paylaşan Kavacık köyü sakini Cavidan Çınar (60), “Proje beni çok heyecanlandırdı. Kabakucu yemeğini öğrettim. Büyükannemizden kalan bir tarif. Gelecek nesillere aktarmak istiyorum. Bizim köyümüze özel bir lezzet.” dedi. Diğer bir katılımcı evli, dört çocuk annesi Fatma Aksu (62) ise “Bu lezzetler unutulmasın. Gençliğimiz hazır yiyeceklerden bunlara dönsün. Çünkü bunlar sağlıklı ve lezzetli. Hem çocuklarımızın karnını doyurur. ‘Külür’ ismini verdiğimiz bir kurabiyeyi öğretiyorum. Püf malzemesi ise Kavacık pekmezi olacak.” ifadelerine yer verdi.
Halk Eğitim Merkezi’nin bir diğer katılımcısı olan evli, üç çocuk annesi Tülay Dündar (61) de, “Geleneksel lezzetler unutulmasın. Öğrettiğim sıfır atık bir yemek olan ekmek içli börek tarifini veriyorum. Çağımızda çöplerin yanında ekmekleri görüyoruz. Eskiden bunlar değerlendirilirdi. 1 hafta 10 gün kalan ekmek peynir atılmazdı. Baharatlarla malzemeler birleştirilir ve börek yapılırdı. Çok lezzetlidir. Köy kokusu vardı. Bu tarifi öğrettiğim için çok mutlu ve huzurluyum.” dedi.
Proje katılımcılarından 19 yaşındaki kursiyer Umut Barış Gezgin, “Büyüklerimiz bu tarifleri yapıyordu. Onlarla birlikte vakit geçirmek güzel. Yemekleri öğreniyorum. Projede yer almaktan mutluyum.” ifadesini kullandı. 18 yaşındaki başka bir kursiyer Sedanur Poyraz
1
İzmir’de Su Depolama Sahasında Yangın Kontrol Altında
2663 kez okundu
2
İzmir Körfezi’nde 4 Büyüklüğünde Deprem!
2656 kez okundu
3
Özge Polat’tan Güçlü Mesaj: Ailem Var!
2616 kez okundu
4
Buca’da TIR Kazası: Yaralılar Hastaneye Sevk Edildi
2601 kez okundu
5
Ödemiş’te Suç Örgütüne Büyük Darbe: 8 Gözaltı!
2597 kez okundu