Genç Mühendislerden Rüzgar Türbini İçin Yenilik
2088 okunma

Genç Mühendislerden Rüzgar Türbini İçin Yenilik

Temmuz 20, 2025 15:50
Genç Mühendislerden Rüzgar Türbini İçin Yenilik
0

BEĞENDİM

İzmir’de, rüzgar türbini kanatlarından çıkan sesleri analiz ederek arıza veya sistem hatasını anında belirleyen yapay zeka destekli bir “erken uyarı cihazı” geliştiren iki genç mühendis, Balca Yılmaz (32) ve Çağlar Erat (32), bu yenilikçi ürünlerini beş ülkenin pazarına sunmayı başardı. Bu projeleri, endüstrideki sorunlara yenilikçi çözümler geliştirme çabalarının bir ürünü olarak öne çıkıyor.

Her iki mühendis de, 2018 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra teknoloji şirketi kurma kararı aldılar. İzmir’de mütevazı bir iş yeri kiralayarak, hayallerindeki projeleri gerçeğe dönüştürmek için çalışmalara başladılar. İlk projeleri, 360 derece çekim yapabilen uzaktan kontrollü su altı robotu oldu. Bu projeleri için TÜBİTAK’tan destek alarak, hidroelektrik santrallerinde kullanılmak üzere geliştirdikleri bu robot, günümüzde birçok hidroelektrik santralinde aktif olarak işlev görmekte.

İlk projelerinin ardından, yeni alanlara yönelmeye karar veren Yılmaz ve Erat, bir arkadaşlarının önerisiyle rüzgar türbini kanatlarındaki arızaları araştırmaya başladı. Rüzgar enerjisi alanında faaliyet gösteren firmalarla bir araya gelerek, türbin kanatlarında sıklıkla karşılaşılan arızalar ve enerji kayıpları hakkında daha fazla bilgi topladılar. Ardından, bu bilgileri kullanarak erken uyarı cihazı üzerine yoğunlaştılar.

Bu cihaz, türbinlere monte edilen mikrofon ve sensörler yardımıyla çalışarak, kanatlardan çıkan sesleri analiz ediyor. Yapay zeka destekli bu sistem, arızaları tespit edebiliyor. Yılmaz ve Erat, bu yenilikçi cihaza “Windrover” adını verdiler. Windrover, türbine monte edildikten sonra kanatların düzgün çalışıp çalışmadığını belirli bir ses profiline göre kontrol ediyor ve olası arızaları, mobil uygulama üzerinden firma merkezine bildiriyor. Bu sistem, ilgili firmaların daha büyük sorunlarla karşılaşmadan arızalara müdahale etmelerini sağlıyor.

Bu genç mühendisler, cihazlarını Türkiye’nin yanı sıra Fransa, İngiltere, İspanya, İskoçya ve Almanya’daki enerji üreten 500’ün üzerinde rüzgar türbinine entegre etmeyi başardılar. Balca Yılmaz, AA muhabirine verdiği demeçte, girişimciliklerinin üniversite yıllarında Erat ile birlikte hazırladıkları projelerle başladığını tha belirtti. Yılmaz, üniversite eğitimlerinin ardından şirket kurarak çalışmaya başladıkları ve geliştirdikleri su altı robotunu hidroelektrik santrallerinin hizmetine sunduklarını dile getirdi.

Yılmaz, “Rüzgar türbinlerinin bakımlarındaki teknoloji boşluğunu gördükten sonra bu alana yöneldik. Cihazımızın Türkiye’de, Fransa’da, İtalya’da ve İskoçya’da 500’den fazla kurulumu var. Şu an 15 kişilik ekibimizle Avrupa’daki büyümemize odaklanıyoruz. Yatırımcılar girişimciliğimizi gördü ve buna inandı. Üniversite yıllarında fikir aşamasında başlayan girişimciliğimizin bu noktaya gelmesi gurur verici.” dedi.

Çağlar Erat da rüzgar türbinlerinin genellikle zorlu coğrafi koşullarda kurulduğunu, bu nedenle kanatlarda sorunlar ve hasarlar oluşabileceğini dile getirdi. Erat, bu arızaların enerji üretiminde verim kaybına yol açabileceği konusunda uyararak, “Eğer erken müdahale edilmezse, ortaya çıkan zararın boyutu daha da artabilir. Cihazımız, rüzgar türbini kanatlarındaki arızaların bir an önce tespit edilmesini ve büyümeden tamir edilmesini sağlıyor.” ifadelerini kullandı. Bu bağlamda, cihazlarının özel bir mikrofon sistemi, sıcaklık, nem ve basınç sensörleri içerdiğini belirtti.

Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği Başkanı Alper Kalaycı, rüz

En az 10 karakter gerekli