Gençlerde Cep Boynu Tehlikesine Dikkat!
2166 okunma

Gençlerde Cep Boynu Tehlikesine Dikkat!

Ocak 20, 2025 08:46
Gençlerde Cep Boynu Tehlikesine Dikkat!
0

BEĞENDİM

Akıllı telefonların yaygın kullanımı, özellikle gençler arasında uzun süreli kullanımlarda duruş bozukluklarına neden olabiliyor. Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Özlem Akkoyun Sert, bu sorunun ‘text neck’ olarak adlandırılan bir durumu tetikleyebileceğini söylüyor. ‘Text neck’, gençlerin cep telefonlarını kullanırken başlarının öne doğru eğilmesiyle oluşan boyun sorunlarına verilen isimdir ve zamanla omurga problemlerine yol açabilir.

Dr. Özlem Akkoyun Sert, gençlerde en yaygın sorunun ‘text neck’ olduğunu ifade ederek, “Günümüzde gençlerdeki en büyük sorunlardan biri ‘text neck’ dediğimiz boyun problemidir. Bu durum, gençlerin cep telefonu kullanımı nedeniyle başlarının öne doğru hareket etmesiyle başlıyor. Bu hareket, omurgalar üzerinde olumsuz etkiler yaratarak postür bozukluklarına yol açabiliyor. Örneğin, gençlerin sıklıkla karşılaştığı kambur duruş, ebeveynler tarafından sıkça eleştirilen bir durumdur. Kambur duruş sonrası başın öne gelmesi, akıllı telefon kullanımının bir sonucu olarak karşımıza çıkıyor. Adeksü uluslararası tıpta, bu durumu ‘cep boynu’ olarak adlandırıyoruz ki bu da birçok başka probleme zemin hazırlayabiliyor,” diyor.

Bunun yanı sıra, cep telefonu kullanımının gençlerde aşırı yorgunluk, baş ağrısı, hareket kısıtlaması, omurgada pozisyonel bozukluklar ve öne doğru kaymış omuzlar gibi sorunlar ortaya çıkardığı da vurgulanıyor. Dr. Sert, ders çalışırken bile gençlerin aşırı ağrı ve yorgunluktan şikayetçi olduğunu belirtiyor. Bu tür problemler, sadece fiziksel sağlığı değil, aynı zamanda akademik başarıyı da olumsuz etkileyebilir.

Dr. Özlem Akkoyun Sert, bu durumla başa çıkmak için gençlere dijital detoks uygulamasını öneriyor. “Bu sorunlardan kaçmak için dijital detoks öneriyoruz. Ancak gençler genelde ‘biz bunu bırakıyoruz’ gibi tepkiler gösterebiliyorlar,” diyor. Bunun yanı sıra, düzenli aralıklarla egzersiz yapmanın, günde iki veya üç kez aynı pozisyonda kalmaktan kaçınmanın önemli olduğunu vurguluyor. Dr. Sert, telefonu göz hizasında tutmanın, boynun ve başın aşırı öne gitmesini engelleyeceğini söylerken, gençlerin telefonlarını tek elle değil, iki elle tutmalarını veya masaya koyarak kullanmalarını tavsiye ediyor.

Özlem Akkoyun Sert, “Telefonu göz hizasında tutmak, cep boynu sorununu büyük ölçüde ortadan kaldırabilir. Bu basit davranış değişikliğiyle, gençlerin sağlığını korumak için önemli bir adım atabiliriz,” diyerek tavsiyelerini sonlandırıyor. Bu şekilde gençlerin hem fiziksel hem de dijital dünyadaki sağlıklı alışkanlıklara yönelmeleri mümkün olabilir.

En az 10 karakter gerekli