Türkiye’de Afet ve Acil Durum Yönetimi
Türkiye, birçok afet türünün sıklıkla yaşandığı bir ülke olma özelliği taşımaktadır. Bu bağlamda, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Akreditasyon Sistemi içerisinde bulunarak faaliyet gösteren SAR Arama Kurtarma ve Acil Yardım Derneği’nin İzmir Temsilcisi Tolga Çelik, özellikle gönüllü sayısının artırılması gerektiğini vurguladı. Çelik, “Maraş depremi sırasında çaresizlikle yüz yüze kaldık. Ekip sayımız bin kişiye ulaştı, ancak daha fazla olsaydık daha fazla hayat kurtarabilirdik” şeklinde duygularını ifade etti.
SAR’ın Faaliyetleri ve Tarihçesi
İzmir’de yaşayan evli ve iki çocuk babası Tolga Çelik, 2008 yılından bu yana SAR Arama Kurtarma ve Acil Yardım Derneği’nde çalışmaktadır. Özel sektörde itfaiye kurtarma aracı üretimi alanında genel müdürlük görevini de yürüten Çelik, derneğin bugüne kadar Türkiye genelinde bini aşkın operasyona katıldığını, 2 binin üzerinde insan ve binin üzerinde hayvan hayatını kurtardıklarını belirtti. 30 Ekim 2020 İzmir depreminden sonra aktif olan dernek, Türkiye genelinde 11 ilde, 3 bin 200 gönüllüsüyle hizmet sunduklarını ifade etti. Gönüllülerin katılımı için herhangi bir kriterin bulunmadığını, sadece gerekli eğitimlerin alınmasının yeterli olduğunu da sözlerine ekledi.
Eğitim ve Hazırlık Süreci
Çelik, arama kurtarma çalışmalarını sürdürmek için profesyonel bir yapı kurduklarını ve sürekli olarak hazır durumda olduklarını ifade etti. Gönüllülerin bulunduğu WhatsApp grupları sayesinde olaylara hızla müdahale edebildiklerini belirtiyor. Eğitim süreçlerinin yoğun şekilde devam ettiğini ve yeni gelen gönüllülerin de bu eğitimlerden geçtiklerini aktardı.
Canlı Hayata Dokunmak
SAR Derneği’nin önceliklerinin başında canlı hayatını korumak geldiğini söyleyen Çelik, Kahramanmaraş depremlerinde karşılaştıkları zorlukları da anlattı. “Olayın büyüklüğünü tahmin edememiştik.” diyen Çelik, Adana ve Antakya’da yaşanan durumu fark ettiklerini dile getirdi. İlk saatlerde bir bireyin sesini duyduklarında yaşadıkları duygu yoğunluğunu ifade eden Çelik, “Ambulans seslerinin hiç susmamasını istedik. 20 gün boyunca orada kaldık ve her ambulans sesinde bir kişinin daha kurtarılacağı umudunu taşımaktaydı.” dedi.
Gönüllülere Çağrı
Çelik, suda arama kurtarma ekibi kurarak Çeşme’de bir eğitim gerçekleştirdiklerini de aktardı. Gönüllülere katılımlarına dair kapıların her zaman açık olduğunu vurgulayan Çelik, “Toplumumuzun duyarlılığının her zaman devam etmesini istiyoruz.” dedi. Aynı zamanda bu tip çalışmaların, olay geçtikten sonra da sürdürülmesi gerektiğini vurgulayarak, gönüllü olmayı düşünenlerin de bu çabaya katılmalarını bekliyor.
Sonuç
Sonuç olarak, Tolga Çelik liderliğindeki SAR Arama Kurtarma ve Acil Yardım Derneği, Türkiye’deki çeşitli afetlere müdahale eden ve gönüllü çalışmalarıyla öne çıkan bir organizasyon konumundadır. Tüm bu faaliyet, ülkemizdeki afet yönetiminin etkinliğini artırmak adına büyük bir önemli taşıyor.
Haber: Nevra UÇKAÇ – Kamera: Gökhan KILIÇ/ İZMİR