Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen görüşmede, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2025 yılının sonlarına doğru enflasyon sorunundan bugünkü kadar bahsedilmeyeceğini belirtti. Yılmaz, enflasyona karşı tek haneli rakamlara inene kadar kararlılıkla mücadele edeceklerini vurguladı. İzmir ekonomisine dair düşüncelerini paylaşan Yılmaz, “Farklı projelerle İzmir’in yanında olacağız. Şuna inanıyorum, İzmir potansiyeli en yüksek şehirlerimizden biri. Sadece Ege Bölgesi için değil, tüm Türkiye’nin kalkınmasına katkı sağlayacak bir şehir.” dedi. Yılmaz, İzmir’in yüksek katma değer ve yüksek gelir hedeflerine ulaşımla önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ise, 2024 yılının enflasyonla mücadele açısından önemli bir yıl olacağını belirtti. Özgener, ekonomideki büyük oynaklıkların reel sektör üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, Merkez Bankası’nın enflasyonu kontrol altına alması gerektiğini vurguladı. Bunun yanında, maliye ve ücret politikalarıyla desteklenen para politikalarının güven tesis edeceği ve maliyetleri azaltacağına inandığını ifade etti.
Özgener, fahiş fiyatların iş dünyasının en büyük rahatsızlık Kaynağı olduğuna dikkat çekerek, “İçinde bulunduğumuz olumsuz koşullarda fırsatçılık yaparak fiyat artışları ile enflasyonu körükleyenler var.” dedi. Ancak, üretim, ticaret yapmaya çalışan sanayici ve esnafın bu tür eylemlerden ayrılması gerektiğine vurgu yaptı. Ayrıca, İzmir Kemalpaşa Lojistik Merkezi ve Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri hakkında bilgi vererek, bu projelere desteklerinden dolayı teşekkür etti.
Kemalpaşa Lojistik Merkezi ile ilgili imar sürecinin onaylandığını belirten Özgener, ilk etapta 954 bin 755 metrekare alanda imar uygulamalarına başlayacaklarını ve 2025 yılı sonuna kadar faaliyete geçirmeyi hedeflediklerini ifade etti.
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, enflasyonla mücadele eden 2024 yılının, sanayiciler açısından zorlu geçtiğine dikkat çekti. Yorgancılar, “2024, bizim için zararla kapattığımız kayıp bir yıl oldu,” diyerek, rekabet güçlerinin azaldığını dile getirdi. İhracatın önemli bir bileşeni olan sanayide, mevcut maliyetlerin andan andan arttığını belirten Yorgancılar, üyelerinin büyük bir kısmının döviz kurlarından olumsuz etkilendiğini dile getirdi.
Sanayicilerin rekabet gücünü artıracak adımlar atmasının zorluğunu ifade eden Yorgancılar, “Özel kur talebinde bulunuyoruz,” dedi. Ayrıca, yüksek katma değerli üretime geçişin önemli olduğunu ve bu konuda yerli üreticilerin finansmana erişiminin kolaylaşmasının kritik olduğunu belirtti.
İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Türkiye ekonomisinde bir dengeleme sürecinden geçildiğini kaydederek, Orta Vadeli Programın, uygulanan politikalarla hedeflerin büyük oranda gerçekleştirildiğini belirtti. Ancak halkın geçim sıkıntısı yaşadığını ve iş dünyasının uluslararası rekabette zorlandığını ifade etti. Kestelli, tarım sektörünün önemine dikkat çekerek, artan maliyetlerin ve fiyat istikrarsızlıklarının, gıda güvenliği ve yerli üretim üzerindeki etkilerine vurgu yaptı.
Tarımda yaşanan sorunların teknoloji ile çözülebileceğini söyleyen Kestelli, eğitim alanında da iyileştirmelere ihtiyaç olduğunu belirtti. Bu süreçte, kadınlara yönelik şiddete karşı da farkındalık yaratarak, hukuk sisteminin gelişimini destek