İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle önemli bir sempozyuma ev sahipliği yaptı. “Sağlığa Erişememek de Şiddettir” başlıklı bu sempozyumda, Türkiye’deki kadınların özellikle sağlığa erişim konusundaki yaşadığı sorunlar masaya yatırıldı. Alanında uzman birçok konuşmacının yer aldığı etkinliğin önemli sunumlarından birini, Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’ndan Kadın-Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Araştırma ve Uygulama Merkezi (BÜKÇAM) Müdürü Prof. Dr. Ayşe Akın gerçekleştirdi.
Prof. Dr. Akın, Türkiye’deki kadınların sağlığa erişim sorunu hakkında çarpıcı veriler paylaştı. Verilere göre, Türkiye’de her 10 kadından 4’ü, 15 yaşından sonra partnerinden şiddet görüyor. Ayrıca, üç anne ölümünden birinin, hizmete ulaşamama gibi önlenebilir nedenlerden kaynaklandığı belirtildi. Kadir Has Üniversitesi’nin 2016 ve 2020 yılları arasında yaptığı araştırmalara göre, “isteğe bağlı kürtaj hizmeti” vermeyen kamu hastanelerinin sayısı %12’den %54’e yükseldi.
Akın, İstanbul Sözleşmesi’nin önemine de değinerek, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu verilerine göre 2023 yılı itibarıyla 315 kadın cinayeti ve 248 şüpheli ölüm yaşandığını vurguladı. Kadına yönelik şiddetle mücadelenin başarılı olabilmesi için gereken adımları sıralayan Akın, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kadının güçlenmesi, şiddetin fark edilmesi ve sağlık, psikolojik destek gibi alanlarda yardım sağlanması gerektiğini ifade etti. Dünya Ekonomik Forumu raporlarına göre Türkiye’nin, 2022 yılında 124’üncü sırada iken 2023 yılında 129’uncu sıraya gerilediğini de ekledi.
Yerel yönetimlerin önemi üzerine de duran Prof. Dr. Ayşe Akın, kadınların güçlenmesinin ve bunun özellikle kız çocuklarından başladığının altını çizdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Okyay, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesine yönelik önemli veriler paylaştı. Dünya Ekonomik Forumu’na göre küresel cinsiyet uçurumunun kapanmasının 134 yıl süreceği belirtilerek, kadınların istihdam oranının düşük olduğu ifade edildi. Özellikle matematik ve mühendislik gibi alanlarda kadın katılım oranının yalnızca üçte bir seviyesinde olduğu vurgulandı.
Siyasette kadın temsili üzerine de bir değerlendirme yapan Prof. Okyay, yönetimde eşitliğin sağlanmadığı takdirde sorunların aşılmasının mümkün olmadığını belirtti. Ekonomik alanda giderek büyüyen bir ücret açığına dikkat çeken Okyay, kadınların pandeminin etkisiyle bu süreçte daha fazla zorlandığını da kaydetti. Türkiye’nin 146 ülke arasında sadece İran, Pakistan, Nijerya, Lübnan, Kuveyt ve Sudan’ın önüne geçerek 129’uncu sıraya geldiğini belirtti. Okyay, Türkiye’deki kadınların bu durumu hak etmediğini, Ata’nın çizdiği doğru yolda ilerlemek için birlikte çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.