AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde yürütülen kooperatif soruşturması ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Saygılı, AK Parti grubunun belediye meclisinde konuyla ilgili defalarca uyarılarda bulunduğunu belirterek, “Gerçekler ortadayken, süreci ‘siyasi’ olarak nitelendirmek, 3 bin mağdur vatandaşımızın hakkını savunmak yerine onları göz ardı etmek demektir. Bu mağdur edilen insanların nasıl korunacağını ve paralarının nasıl kurtarılacağını tartışmaktan oldukça uzağız” dedi.
Bilal Saygılı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde kooperatiflere yönelik yapılan soruşturmayı değerlendirirken, kamuoyunda eksik ve hatalı birtakım bilgilerin mevcut olduğunu ifade etti. Saygılı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “kooperatif modeli” adı altında hukuksuz bir kentsel dönüşüm sürecini başlattığını ve bu sürecin sonuçlarının tespiti için yapılan soruşturmanın CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in de içinde bulunduğu CHP’li siyasiler tarafından siyasi bir unsur olarak nitelendirildiğinin altını çizdi.
Saygılı, İzmir’in yapı stoğunun çok eski olduğunu ve 30 Ekim 2020 depreminde 117 vatandaşın hayatını kaybettiğini hatırlatarak, deprem sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşümde hızlanma amacıyla hareket ettiğini belirtti. İzmir’de 6 bölgede yıllardır bekleyen dönüşüm projelerine hız kazandırmak amacıyla AK Parti grubu olarak oy birliğiyle İZBETON’a yetki verdiklerini kaydeden Saygılı, bu yetkinin ardından İZBETON’un kooperatiflere devredilmesi sürecinin şüpheli olduğunu vurguladı. Ayrıca, süreç boyunca belgelerle bu durumu takip ettiklerini ifade etti.
Saygılı, araştırmalarında kurulan kooperatiflerin genellikle aynı adreslerden ve aynı kişiler üzerinden yönetildiğini keşfettiklerini belirtti. Kooperatiflerin, yetkileri olmaksızın İZBETON onayıyla inşaat işlerini aynı adreslerdeki şirketlere devrettiklerini de dile getirdi. Mecliste CHP’li belediye üyelerine ve dönemin Belediye Başkanı Tunç Soyer’e uyarılarda bulunduklarını ancak kendilerinin bu uyarıları dikkate almadıklarını ifade etti.
Gelişmelerin ardından bugün itibarıyla 1,500 kooperatif üyesinin ortalama 2 milyon TL ödeme yaptığı durumun ortaya çıktığına dikkat çeken Saygılı, toplamda yaklaşık 3 milyar TL’nin toplandığını söyledi. Ancak tapularını belediyeye devreden 1,450 hak sahibinin hâlâ evlerine kavuşamadığını da ekledi. Saygılı, yapılan inşaatların ilerleme oranının yüzde 20’nin altında olduğunu, harcanan yaklaşık 1 milyar TL’nin ise nereye gittiğinin açıklanamadığını ifade etti.
Tüm bu süreçlerin karşılığında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kötü yönetim faturasının aylık kira yardımı gibi ek yüklerle karşı karşıya kaldığını söyleyen Saygılı, yaşanan olayların şeffaf bir şekilde ele alınması gerektiğini vurguladı. Saygılı’nın açıklamalarıyla birlikte CHP’nin süreç içinde kullandığı siyasi söylemlerin mağduriyeti gizlemek için bir örtü aracı olarak kullanıldığı ifade edildi.
Saygılı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve İZBETON yönetimine çeşitli sorular yönelterek süreçte yaşanan yanlışlıkların açıklığa kavuşturulmasını talep etti. “Toplanan yaklaşık 3 milyar TL karşılığında gerçekte ne kadar iş yapılmıştır?” diye soran Saygılı, kooperatiflerin inşaat seviyelerinin ne durumda olduğuna ve sistematik yanlışlar sonucu belediyenin aylık yaptığı kira yardımı tutarına dair açıklama beklediklerini ifade etti.
Şu an itibarıyla artan bu belirsizlikler ve cevapsız kalan soruların, İzmir’deki gerçek mağduriyetlerin üzerinin kapatılmasına ve siyasi söylemlerle hakikatlerin karartılmasına neden olduğunu belirten Saygılı, CHP’nin sorumluluğu ve hesap vermesi gereken bir yapı olduğunu hatırlattı. Bu durum, partinin devraldığı geçmişten gelen sorunları nasıl