“`html
İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Kemal Sırtı, kayıtdışı ekmek üreten işyerlerinin yetkililerce etkin bir şekilde denetlenmesi gerektiğini vurguladığı açıklamasında, esnafın özverili çalışmalarına dikkat çekti. Sırtı, “Esnaf terbiyesi ile gece gündüz, bayram demeden özveriyle çalışan, halka kaliteli ve sağlıklı ekmek sunmaya çalışan pek çok fırıncı, bu korsan işyerlerinin haksız rekabetine dayanacak güce sahip değil. İzmir’de 980 olan fırın sayımız son 10 yılda, kurallara aykırı ve ahlaksız bir şekilde ekmek üreten ve satanlar yüzünden 630’a düştü.” ifadelerini kullandı.
Sırtı, Oda yönetimi olarak korsan işyerlerini belirleme ve yetkililere iletme konusundaki kararlılıklarını dile getirerek, “5996 sayılı Kanun ve buna bağlı Gıda Hijyeni Yönetmeliği, Tarım İl Müdürlükleri ve belediyelere sorumluluk veriyor. Biz, Belediye, Esnaf Birliği ve Tarım İl Müdürlüğü ile işbirliği yaparak, toplum düşmanı bu korsan işletmelerin kökünü kazıyana kadar durmayacağız” dedi.
Ayrıca, yasal zorunluluklara uymayan ekmek üretenlerin sadece fırıncı esnafına değil, aynı zamanda devlete ve halk sağlığına büyük zarar verdiğini belirten Sırtı, şu uyarılarda bulundu: “50 metrekarelik bir alanda, merdiven altında, yönetmeliğe uymadan ve standart dışı koşullarda üretilen ekmekleri bilmeden evlerine götürüyor ve ailelerine yediriyorlar. Bu işletmeler vergi ve diğer yasal yükümlülüklerini yerine getirmiyor, gramajdan çalıyor. Maliyeti düşürmek adına ekmeklere konulan malzemelerin ne olduğu bilinmiyor.”
Küçük ekmek satan dükkanların ve açık satış yapan işletmelerin sağlıksız koşullarda çalıştığını dile getiren Sırtı, “Halkımız, ucuz ve açıkta satılan ekmeklere itibar etmemeli. Bu kuralsız işletmeler, oda üyelerimizle haksız rekabete giriyor. Bu hastalıklı urlarla mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Pazaryerlerinde ve kentin kenar mahallelerinde açıkta satılan ekmeklere yönelik de uyarılarda bulunan Sırtı, “İnsanlar ekonomik zorluklar içinde geçim mücadelesi veriyor. Bu nedenle açıkta satılan ucuz ekmekleri almak zorunda kalıyorlar. Ancak vatandaşların öncelikle kendi çocuklarının ve ailelerinin sağlığına önem vermeleri gerekiyor.” dedi. Ayrıca, “Kışın çamurda, yazın ise tozun içinde açıkta satılan ekmeklerin nerede ve nasıl üretildiği, içine ne konulduğu belli değil. Çoğu zaman bu ekmekler şehir dışından getiriliyor. Önceden yaptığımız denetimlerde, komşu illerden ahırlarda ve ineklerin arasında hayvan yemi karıştırılarak üretilen ekmeklerin İzmir’de satıldığını tespit etmiştik” şeklinde konuştu.
Son olarak, Oda yönetimi olarak insan sağlığı için çalışmalar yapacaklarını vurgulayan Sırtı, “Kurumlarla iş birliği yaparak, bu vicdansızlara asla aman vermeyeceğiz. Onuruyla, namusuyla çalışan üyelerimizin haklarını korumalıyız. Fırıncıların topluma özverili hizmet vermesine devam etmeleri gerekiyorsa, biz de onlara destek olmalıyız. Bu mümtaz camianın haksızlığa uğramasına ve kazançlarının gasp edilmesine asla müsaade edemeyiz” diyerek sözlerini noktaladı.
“`