Maden Sektörü Ruhsat Güvencesiz Kalır mı?
1046 okunma

Maden Sektörü Ruhsat Güvencesiz Kalır mı?

Aralık 1, 2024 07:01
Maden Sektörü Ruhsat Güvencesiz Kalır mı?
0

BEĞENDİM



Kültür ve Turizm Bakanlığı Ödül Töreni

Kültür ve Turizm Bakanlığı Ödül Töreni ve Maden Sektöründeki Endişeler

Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü ve Yaşayan İnsan Hazineleri Ödül Töreni, önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Bu törende EMİB (Ege Madeni Üreticileri ve İhracatçıları Birliği) Başkanı İbrahim Alimoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. Alimoğlu, maden sektöründeki yönetmelik değişiklikleri hakkında kaygılarını dile getiren bir yazı sundu.

İbrahim Alimoğlu, sunduğu yazıda, hammaddesini madenden temin eden sektörlerin Türk ekonomisine yıllık 60 milyar dolardan fazla katma değer sağladığını belirtti. Ayrıca, söz konusu sektörlerin yıllık 6 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiğini ve istihdam sağladığını vurguladı. Ancak, 24 Eylül 2024 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan Orman Kanunu’nun 16’ncı Maddesinin Uygulanması Hakkında Yönetmelikte meydana gelen değişikliklerin, maden sektöründe ruhsat güvencesinin ortadan kaldırılabileceğini gösterdiğine dikkat çekti.

Alimoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hitaben, “Günümüzde bir maden işletmesini faaliyete almak için; 8 Bakanlık, 7 Yasa, 87 Yönetmelik, 8 Tüzük ve 16 Uluslararası sözleşme gereğince 24 ayrı kurumdan izin almak zorundayız” diyerek sektörün karmaşık izin süreçlerinden kaynaklanan sorunlarını aktardı. İzin süreçlerinin bazen 1-2 yıl sürdüğüne vurgu yapan Alimoğlu, uluslararası normlara uygun sürdürülebilir hedeflere ulaşmak noktasında ciddi endişe duyduklarını ifade etti.

Alimoğlu, ayrıca anılan yönetmelik ile hammaddesini madenden temin eden demir-çelik, cam, çimento, seramik sanayileri gibi sektörlerin zor duruma düşeceği ve bu durumun tarım, inşaat ve sağlık gibi birçok sektöre ciddi olumsuz etkiler yaratacağını belirtti. Mermer fabrikaları ve maden-mermer makine üreticilerinin de bu durumdan etkilenebileceği ve artan ithalatın sektöre zarar verebileceği konusunda uyarıda bulundu.

Bununla birlikte, maden sektörünün ihracat potansiyelinin değerlendirilmesi gerektiğini dile getiren Alimoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın 2025-2027 Yılı Orta Vadeli Programı kapsamında gerekli düzenlemelerin yapılması hususunu da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletti. Türkiye’nin 2023 yılı sonunda gayri safi milli hasılasının 1 trilyon 118 milyar dolar seviyesine ulaşmasının ardından, 2028 yılında bu rakamı 1,5 trilyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı.

Alimoğlu, “Bu hedeflere ulaşmak için Türk Madencilik Sektörü olarak ‘Hayatımız Maden’ mottosuyla var gücümüzle üretmeye, ihracat yapmaya ve istihdam sağlamaya devam ediyoruz. Maden sektörü, 2028 yılında Türk ekonomisine 100 milyar dolarlık katkı sağlama potansiyeline sahiptir. Maden sektörü olarak bu gücü elimizden almayın” diyerek sözlerini noktaladı.


En az 10 karakter gerekli