Minik Muhammed’in Hayati Kapakla Mücadelesi
2462 okunma

Minik Muhammed’in Hayati Kapakla Mücadelesi

Ocak 2, 2025 13:36
Minik Muhammed’in Hayati Kapakla Mücadelesi
0

BEĞENDİM



Çocuk Sağlığı ve Yabancı Cisim Yutma Olayı

Zeytinburnu’nda Bir Çocuğun Yabancı Cisim Yutması Olayı

Zeytinburnu’nda yaşayan 8 yaşındaki Muhammed Mesih Avuoğlu, geçtiğimiz haftalarda akşam saatlerinde ailesiyle birlikte oturduğu sırada kaleminin yaklaşık 2 santimlik kapağını yutma tehlikesi yaşadı. İddialara göre, Muhammed, kaleminin kapağı ile ıslık çalmaya çalışırken bu kapağı yuttu. Ailesinin acil müdahalesi olan Heimlich Manevrası, ne yazık ki başarılı olamayınca, hemen yakındaki bir hastaneye götürüldü. Buradan Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi’ne yönlendirilen Muhammed’e burada solunum yollarındaki sorunların teşhis ve tedavisi için bronkoskopi adlı bir tıbbi işlem uygulandı. Sol akciğerinde tespit edilen kapak, uzman ekip tarafından çıkarıldı ve aile rahat bir nefes aldı.

Yaşadıklarını anlatan minik Muhammed, “Kalemin altıyla ıslık çalıyordum, bir anda nefes aldığım gibi boğazıma kaçtı. Babam geldi midemi sıktı ama kapak çıkmadı, en son doktora gittik. Nefes alabiliyordum, buraya gelip doktorların sayesinde çıkartabildik.” diyerek yaşadıklarını paylaştı. Arkadaşlarına da, “Sizde böyle şeyleri yapmayın, onların yaşamasını da istemiyorum.” uyarısında bulundu.

Uzmanların Açıklamaları

Çocuk Cerrahisi Kliniği’nin Eğitim ve İdari Sorumlusu Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, ailelerin özellikle küçük yaş grubundaki çocuklara karşı daha dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı. Prof. Dokucu, yılda yaklaşık 3000 civarında ameliyat gerçekleştiren bir klinik olduklarını belirterek yabancı cisim yutma veya aspirasyonu olgularının tehlikelerine dikkat çekti. “Yabancı cisim yutulması iki ayrı kavramdır; yutma durumu biraz daha az tehlikeli. Ama yabancı cismin hava yoluna kaçması ise ölümcül sorunlara yol açabilir.” ifadelerini kullandı.

Muhammed’in kalem kapağını yutmasının büyük bir şans olduğunu belirten Prof. Dokucu, “Eğer o kapağın ana yolu tıkamasaydı, bu çocuk açısından büyük bir şans olmuş. Tıkansa orada vefat edebilirdi.” dedi. Küçük çocukların özellikle oral dönemdeyken, yani 1-3 yaş aralığında, etrafta küçük parçacıkların bulunmaması gerektiğini belirtti.

Doktorların Değerlendirmesi

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Nimetullah Mete Genç, hastası hakkında yaptığı açıklamada, “Nöbetçiydim, akşam 23.00-24.00 arasında arandım ve hastamız gece 01.00 gibi hastanemize geldi. Tetkiklerden sonra da ameliyata aldık.” ifadelerini kullandı. Dr. Genç, Muhammed’in kalemin kapağını ıslık çalarken nefes alırken dalgınlıkla yuttuğunu, yabancı cisimlerin hava yoluna kaçtığında kesinlikle çıkarılması gerektiğini belirtti.

En ufak bir şüphe olsa bile bronkoskopi yaparak hava yollarının kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizen Doktor Genç, “Her hafta 1-2 hasta ne yazık ki bu nedenle bize geliyor. Bunların çoğu önlenebilir kazalar.” diye ekledi. Yabancı cisimlerin hava yoluna kaçmasının beyin hasarı veya ölümle sonuçlanabileceğini vurgulayarak, Muhammed’in durumunun ciddi bir tehlike potansiyeli taşıdığını vurguladı.

Sonuç olarak, küçük yaş grubu çocuklar için olası tehlikelere karşı ailesel bilinç oluşturulması önemli bir gereklilik olarak ön plana çıkıyor

En az 10 karakter gerekli