Öğrenci Tasarımından Depremde Hayat Kurtaran Cihaz
1696 okunma

Öğrenci Tasarımından Depremde Hayat Kurtaran Cihaz

Ocak 2, 2025 08:44
Öğrenci Tasarımından Depremde Hayat Kurtaran Cihaz
0

BEĞENDİM

İEÜ Öğrencisi Bade Ruşen Karadeniz’in Yenilikçi Projesi: Diren

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi olan Bade Ruşen Karadeniz, “Diren” adını verdiği projeyi yaklaşık beş ayda tamamladı. Türkiye’nin deprem kuşağında yer aldığı gerçeğinden yola çıkarak, afet sonrası enkazda arama-kurtarma çalışmalarına katkı sağlamak amacıyla tasarladığı bu cihazla fark yaratmayı hedefledi. Projenin sunumunda, tüm detayları titizlikle düşünerek gerçekleştirdiği maketi de yer aldı. Karadeniz, projeye destek veren İEÜ Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı Dr. Can Özcan, Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Onur Mengi ve Doç. Dr. Deniz Deniz ile Öğretim Görevlisi Yavuz Cengiz’e teşekkür etti ve Diren’in patentini almaya hazırlandığını belirtti.

Sensörler ile Hayatta Kalma Şansını Artırma

Son zamanlarda Türkiye’de yaşanan depremlerin kendisi üzerinde büyük bir etki bıraktığını ifade eden Karadeniz, “Diren, afet sonrası hayatta kalma şansını artırmak ve arama-kurtarma operasyonlarını hızlandırmak için tasarladığım yenilikçi bir cihazdır. Enkaz altında geçen ilk 72 saat, yaşam belirtilerinin hızlı ve doğru tespit edilmesi açısından kritik bir öneme sahiptir. ‘Diren’, içindeki radyo frekansı (RF) sensörleri sayesinde, yerin metrelerce altında dahi nabız tespiti yapabiliyor,” dedi.

Anlık Veri Aktarımı

Cihazın, ‘LoRa’ iletişim modülü aracılığıyla kurtarma ekiplerine anlık veri aktarımı sağladığını belirten Karadeniz, bu özelliğin operasyonların etkinliğini artırarak hayat kurtarmada önemli bir role sahip olduğunu vurguladı.

Görsel Bildirimlerle Kurtarma Çalışmalarını Güçlendirme

Karadeniz, Diren’in LED ışıkları ile gece operasyonlarında görünürlüğün sağlandığını, ışıkların yaşam belirtisi algılandığında yeşil renge döndüğünü ifade etti. “Enkazın üzerindeki tarama sırasında kırmızı renkte yanıp sönen ışıklar, bir yaşam belirtisi tespit edildiğinde hemen yeşile dönüyor. Bu görsel bildirim, kurtarma ekiplerinin dikkatini hızlı bir şekilde yönlendirmekte ve operasyonel verimliliği artırmaktadır,” diye ekledi.

Enerji Kaynağı Olarak Kullanım İmkanı

Diren’in mikro güneş panellerinin bulunduğunu ve bu sayede cihazın powerbank olarak da kullanılabileceğini açıklayan Bade Ruşen Karadeniz, “Diren, çeşitli açılardan ışık toplayabilme özelliğine sahip. 5000 mAh lityum-iyon batarya, cihazın uzun süreli çalışmasını sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda bir powerbank işlevi görerek saha ekipmanlarını da destekliyor. Özetle, Diren güneşten aldığı enerjiyi depoluyor ve biz bu enerjiyi telefon ya da ekipmanları şarj etmek amacıyla kullanabiliyoruz,” dedi.

Dayanıklılık ve Taşınabilirlik

Karadeniz, Diren’in zorlu hava şartlarında dayanıklı olduğunu belirtti. Cihazın denge stabilitesi mekanizmasına sahip olduğunu ve her durumda sabit kalarak çalışmaya devam edebildiğini sözlerine ekledi. “Diren’in dış yüzeyinde polikarbonat, aramid fiber, paslanmaz çelik, lamine cam ve kauçuk gibi dayanıklı malzemeler kullanıldı. Bu yapısıyla cihaz, zorlu çevre koşullarına karşı yüksek dayanıklılığa sahip. Enjeksiyon kalıplama, hassas montaj ve elektronik entegrasyon teknikleriyle üretilmiş olan Diren, hafif ve taşınabilir yapısıyla hem yerel hem de uluslararası ölçekte afet yönetimi için etkili bir çözüm sunuyor,” şeklinde bir değerlendirme yaptı.


En az 10 karakter gerekli