İZMİR’in Çiğli ilçesinde, 3 yaşındaki Alperen Sakin’in okul servisinde unutularak hayatını kaybetmesiyle ilgili davada, tutuksuz yargılanan okul müdürü Bekir Gül’e, 4 yıl 26 gün hapis cezası verildi. Mahkemenin kararında Alperen’in yaklaşık 8 saat boyunca aşırı sıcak şartlar altında serviste unutulması ve bu durumun yaratmış olduğu derin kamu üzüntüsü dikkate alındı.
Olay, 15 Ağustos 2017 tarihinde, Buket ve Serkan Sakin çiftinin oğlu Alperen’in Çiğli Özel Sevgi Yumağı Anaokulu’na götürülmesiyle başladı. Servis minibüsü şoförü Taner İşgören, Alperen’i okula teslim ettikten sonra, rehber personel Dilara Kamberler’in dikkatini dağıtan ağlayan bir öğrenciyi okula götürdü. Bu durum esnasında Alperen’in serviste uyuduğunu fark etmeyen şoför, aracı okulun yakınındaki boş bir araziye çekti. Sıcak hava ve havasızlık nedeniyle Alperen, servis aracında yaşamını yitirdi. Bu trajik olayın ardından, anaokulunun sahibi de dahil olmak üzere toplamda 6 sanık hakkında ‘Taksirle öldürme’ ve ‘delilleri yok etme’ suçlarıyla dava açıldı.
Olayda yargı süreci, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14’üncü Ceza Dairesi’nde yapıldı. Mahkeme, Taner İşgören’e 6 yıl 8 ay, kreş sahibi Yurdagül İşgören’e 7,5 yıl, öğretmen Arzu Gülmez’e 2,5 yıl, Dilara Kamberler’e 5 yıl, Bekir Gül’e 3 yıl 20 gün ve okul görevlisi Ahmet Somun’a 2,5 yıl hapis cezası verdi. Ayrıca, Çiğli İlçe Milli Eğitim Müdürü Mesut U. ile şube müdürleri Hüseyin B. ve Şener Ş. hakkında ‘Görevi ihmal’ suçlamasıyla açılan davada, bu sanıklar 1’er yıl 3’er ay hapis cezasına çarptırıldı. Ancak, hükmün açıklanması geri bırakıldı. Cezalar istinafta onandı ve dosya Yargıtay’a gönderildi. Bu arada, İzmir 5. İdare Mahkemesi aileye toplam 662 bin 491 lira maddi ve manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Mahkeme, Alperen’in 33 aylıkken kayıtsız bir şekilde okula kabul edilmesine göz yumulduğundan dolayı aileyi de yüzde 50 kusurlu buldu.
Yargıtay 12. Ceza Dairesi, 2022 yılı Temmuz ayında Taner İşgören, Yurdagül İşgören, Arzu Gülmez ve Dilara Kamberler’e verilen cezaları onarken, okul müdürü Bekir Gül’e verilen hapis cezasını eksik buldu ve bozdu. Yargıtay, Gül’ün anaokulunda denetim ve iş disiplini mekanizmasının oluşturulmadığını belirtmiş, ayrıca servis personeli olabilmesi için gerekli niteliklere sahip olmayan bir kişinin çalışmasına göz yumarak ölüme neden olduğu vurgusunu yapmıştı. Bu sebeple Gül, ‘bilinçli taksir ile ölüme neden olma’ suçundan yeniden yargılanmak üzere İzmir Bölge Adliye Mahkemesi’ne gönderildi. Ardından, Bekir Gül, ‘bilinçli taksirle ölüme neden olma’ suçundan 4 yıl 26 gün hapis cezasına mahkum edildi.
Bekir Gül’ün cezasının gerekçesinde, 2010 yılından beri anaokulunun müdürü olarak görev yaptığı, denetim ve iş disiplini mekanizmasını oluşturmadığı, yoklama listelerinin düzenli tutulmasını sağlamadığı belirtildi. Ayrıca, yasal olmamasına rağmen 36 aydan küçük olan 14 çocuğun kayıtsız olarak anaokuluna kabul edilmesine göz yumarak, servis ablası olan Dilara’nın gerekli koşullara sahip olmadığını bildiği halde, çalışmasına izin vererek bir kişinin ölümüne neden olduğu ifade edildi. Bu durumda,