Sıcak Havalar Araç Yangınlarını Artırıyor! Dikkat!
2136 okunma

Sıcak Havalar Araç Yangınlarını Artırıyor! Dikkat!

Temmuz 18, 2025 14:24
Sıcak Havalar Araç Yangınlarını Artırıyor! Dikkat!
0

BEĞENDİM






Sıcak Hava ve Araç Yangınları

Türkiye genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, günlük yaşamı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Özellikle son günlerde termometrelerin 30 dereceyi aştığı Sivas’ta, aşırı sıcaklar beraberinde ciddi tehlikeleri de getiriyor. Açık alana bırakılan araçlar adeta bir fırına dönüşürken, kavurucu sıcakların etkisiyle araçlarda meydana gelen yangınlarda da ciddi bir artış yaşanıyor. Bu dönemde özellikle LPG’li ve elektrikli araçların daha büyük risk taşıdığı belirtiliyor.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Sivas Belediyesi İtfaiye Müdürü İbrahim Alaçam, yaz aylarında araç yangınlarına karşı daha dikkatli olunması gerektiğini vurgulayarak, “Araç yangınlarında kaput açıldığı zaman hava ile temas olacağı için alev parlayacak ve daha da büyüyecektir. Hava ile müdahale yangındaki alevlenmeyi arttırır” dedi. Bu nedenle, araç yangınları ile ilgili müdahale şeklinin son derece dikkatli bir şekilde yapılması gerektiği ifade ediliyor.

İbrahim Alaçam, araçların özelliğine göre yangınların değiştiğini belirterek, “LPG’li araç yangınlarından sonra aracın bagaj kısmındaki tüp tankının vanasını kapatmaya çalışmalılar. Daha sonra ise akünün kutup başı sökülmelidir. Eğer araçlarında kuru kimyevi toz varsa ilk müdahaleyi yapmalılar. Yangın ön tarafta kaput kısımda çıkıyorsa, kontrollü bir şekilde kaputu açarak yangın söndürme tüpü ile müdahale etmelidirler” şeklinde konuştu. Yangın eğer kişinin kontrolünden çıkmışsa ve araçta büyük alevler meydana gelmişse, öncelikle araç içerisinde bulunması muhtemel kişilerin tahliye edilmesi gerektiği vurgulandı.

Alaçam ayrıca, “Araç yangınlarında müdahalede bulunmak yöreselde ve ev yangınlarında da aynı önem taşımaktadır. Eğer insanlar araç yangınlarında müdahale edemiyorlarsa ya da söndürme için gerekli malzemeleri bulundurmuyorlarsa, kaputu ya da kapıları açmaya çalışmamalıdırlar” açıklamasında bulundu.

Öte yandan, elektrikli araçlara müdahale şeklinin daha farklı olduğunu ifade eden Alaçam, “Araçların bakımlarıyla alakalı elektrik kontağından çıkan yangınlar, LPG ile meydana gelen yangınlar ve kundaklamaya bağlı yangınlar da vardır. Elektrikli araç yangınları ise ayrı bir türdür. Elektrikli araç yangınlarında ilk olarak araç içindeki kişilerin tahliye edilmesi en kritik adımdır” dedi. Yangın sırasında kapıların kilitlenmesi nedeniyle, müdahalelerin nasıl yapılacağı konusunda da bilgi verildi.

Ayrıca, Sivas Belediyesi İtfaiyesi olarak elektrikli araçların yangınlarına müdahale etmek için yeni sistemler geliştirdiklerini belirten Alaçam, “Yangın söndürme battaniyesi tedarik ettik. Boğma yöntemi kullanarak bu yangınları söndürebiliyoruz” diye ekledi. Normalde dizel ve benzinli araçlara su ve köpükle müdahale edilirken, elektrikli araçların yangınlarında da belirli bir mesafeden su müdahalesi yapıldığını veya yangın battaniyesiyle yangının boğulabileceğini vurguladı.

Son olarak, yaz aylarında özellikle araç içerisinde bırakılan çakmak, deodorant gibi yanıcı maddelerin de yangınlara sebebiyet verebileceği hatırlatılarak, araç içerisinde parlayıcı patlayıcı maddelerin bulundurulmaması gerektiği ifade edildi. Sıcaklığa bağlı olarak bu tür maddelerin patlaması, hem araç hem de kişiler için büyük tehlike arz etmekte. Dolayısıyla, yaz döneminde LPG’li araçların güneşe maruz kalan alanlarda bırakılmaması konusunda da uyarılarda bulunuldu.


En az 10 karakter gerekli