TMMOB’dan Tarihi Fabrikaya Ranta Hayır Çağrısı
1498 okunma

TMMOB’dan Tarihi Fabrikaya Ranta Hayır Çağrısı

Kasım 21, 2024 17:12
TMMOB’dan Tarihi Fabrikaya Ranta Hayır Çağrısı
0

BEĞENDİM

(İZMİR) – Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İzmir’in Konak ilçesindeki tarihi Elektrik Fabrikası arazisinin özelleştirilmesine ve ticaret alanı olarak yapılandırılmasına karşı çıkmıştır. Kurul, tarihi fabrikanın İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devredilerek kentin kültürel yaşamına kazandırılmasını talep etmektedir.

TMMOB’un tepkisi, Konak ilçesinde kurulan basın açıklamasında, İl Koordinasyon Kurulu üyeleri ve Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu tarafından dile getirilmiştir. Yapının, Korunması Gereken Kültür Varlığı niteliğinde olduğu belirtilerek, fabrika arazisinin ticari bir yapıya dönüşmesine karşı kararlı bir şekilde mücadele edileceği ifade edilmiştir.

“Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmeli”

Basın toplantısında söz alan TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Aykut Akdemir, “Beş bin yıllık tarihi olan bir kentin geçmiş son yüzyılının ifadesi olan bir binayla karşı karşıyayız.” diyerek, tarihi Elektrik Fabrikası’nın 100 yıl önce kurulduğunu ve 1989 yılından bu yana atıl vaziyette beklediğini aktarmıştır. Akdemir, Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından alınan planlama yetkilerinin merkezi iktidarın rantçı politikaları doğrultusunda kullanıldığını belirterek, arazinin ticari yapılaşmaya açılma çabalarını eleştirmiştir. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu alana sahip çıkma taleplerinin defalarca engellendiğini vurgulayan Akdemir, sözlerini şu şekilde tamamlamıştır: “Bizler, bu kentin tarihi yapılarını korumak adına halkın mülkü olan tüm alanların korunması için mücadelemizi sürdüreceğiz.”

“Bütün kenti yanımızda olmaya ve bizimle birlikte dayanışmaya davet ediyoruz”

Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu ise Elektrik Fabrikası’nın Mimarlar Odası tarafından tescillendiğini belirterek, endüstriyel mirasın korunması gerektiği üzerinde durmuştur. Mutlu, “Fabrikalar artık üretimden çekilmiş olsa da, kent hafızasının bir parçası olarak farklı işlevlerle değerlendirilmeli ve kamunun kullanımına sunulmalıdır.” diyerek, bu mirasa sahip çıkmanın önemine dikkat çekmiştir.

Başkan Mutlu, ayrıca Elektrik Fabrikası’nın kiralanarak ticari bir alan haline dönüşmesine yönelik girişimlerin kabul edilemeyeceğini ifade etti. Bu mekanın turizm ve ticaret alanlarına dönüştürülmesinin, kentin kültürel zenginliğini azaltacağını savunmuştur.

“Haraç-mezat satılmasına İzmirliler olarak izin veremeyiz”

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Gülhan Gürler, yapılan açıklamada “Kıt kaynaklarla kamulaştırılan bu tarihi değerimizin özelleştirilmesine İzmirliler olarak izin veremeyiz.” şeklinde bir ifadenin altını çizmiştir. Gürler, özelleştirmenin özünde kâr amacını taşıdığını ve sürecin tarihi bir değerin özelleştirilmesi anlamına geldiğini belirtmiştir.

Gürler ayrıca, 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun kapsamında Elektrik Fabrikası arazisinin özelleştirilme süreçlerinin kamu yararına aykırı olduğunu ifade etmiştir. Buradaki kamulaştırmanın yeniden gerçekleştirilmesini ve fabrikanın tapusunun İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesi gerektiğinin altını çizmiştir.

İzmirlilere çağrı

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, özelleştirmelere karşı duracaklarını belirterek, korunan kültürel varlıkların ranta teslim edilmemesi gerektiğini ifade etmiştir. “Elektrik Fabrikası, 1943 yılından bu yana yur

En az 10 karakter gerekli