Trafikte Artan Kavgalara Dikkat: Sakin Kalın!
2008 okunma

Trafikte Artan Kavgalara Dikkat: Sakin Kalın!

Mayıs 6, 2025 11:34
Trafikte Artan Kavgalara Dikkat: Sakin Kalın!
0

BEĞENDİM

Son dönemde gözlemlenen trafikte yaşanan kavgaların sayısında belirgin bir artış gözlemleniyor. Bu olaylar, yalnızca sözlü tartışmalarla sınırlı kalmayıp, yaralanmalara kadar gidebiliyor. Uzman Klinik Psikolog Metin Olataş, trafik kavgası gibi durumların artışında önemli etkenlerin başında trafik kurallarına uyulmaması, hız sınırlarının aşılması ve şerit değiştirme kurallarına riayet edilmemesi olduğunu belirtiyor. Bunun yanı sıra, sürücülerin stres seviyelerinin de trafik kavgalarını tetikleyen kritik bir faktör olduğunu ifade etti.

Metin Olataş, trafiğe çıkıldığında bireylerin agresif bir tavır sergilemeleri üzerine de dikkat çekti. “Yaşadığımız birçok psikolojik ve sosyal sorundan dolayı artık kimsenin kimseye tahammül edecek gücü kalmamış durumda. Herkes adeta pimi çekilmiş bir bomba gibi dışarıda dolaşıyor” diyen Olataş, insanların araçlarına oturduklarında farklı bir ruh haline büründüklerini vurguladı. Eskiden “trafik canavarı” kavramının kullanıldığını belirten uzman, günümüzde ise herkesin o canavar haline geldiğinin altını çizdi. “Normal yaşamında sakin olan insanlar bile direksiyon başına geçtiğinde aceleci ve tahammülsüz bir tutum sergiliyorlar” şeklinde konuştu.

Uzman Klinik Psikolog, trafik gerginliğiyle karşılaşan sürücülerin araçlarından inmemeleri gerektiğinin altını çizdi. “Lütfen arabadan dışarı çıkmayın. Tamamen haklı ya da haksız olsanız da, arabanızı güvenli bir yere çekin. Kaçamıyorsanız da yine güvenli bir yere arabanızı çekin. Kapılarınızı kilitleyin ve camlarınızı kaldırın. Dışarıdaki saldırgan uzaklaşana kadar ya da kolluk kuvvetleri gelene kadar dışarı çıkmayın” ifadelerini kullandı. Olataş, bu tür durumların risk taşıdığını ve neyin ne olacağının öngörülemeyeceğini ifade etti.

Öte yandan, bireylerin kendilerini saldırgan hale getirmeleri durumunda durup düşünmeleri gerektiğini vurgulayan Metin Olataş, “Olayın sıcaklığı geçtikten sonra aynada kendimize bakıp şöyle dememiz lazım: ‘Bugün böyle bir olay yaşadın ve böyle bir tepki verdin. Neden? Gerçekten tepkin oradaki hataya mıydı, yoksa başka bir şeyin yansıması mıydı?'” şeklinde sözlerine devam etti. Bireylerin yaşadıkları olayların ardındaki nedenleri sorgulamaları gerektiğinin önemine değindi. Eğer içerisinde bulundukları ruh hali onlara zarar veriyorsa, bu durumda sakinleşmeleri için yollar bulmaları gerektiğini ifade etti.

Olataş, stres ve öfkeyle başa çıkabilmek için de bazı önerilerde bulundu. Günümüzde ruh sağlığı hizmetlerinin pahalı hale gelmesi nedeniyle bireylerin kendilerine ev ortamında meditatif çalışmalar yapabileceklerini belirtti. “Sakinleştirici yöntemler, nefes egzersizleri ve benzeri teknikler kullanılabilir. Eğer kişisel gelişim için biraz zaman veya bütçe ayırabilecek durumdaysanız, öfke kontrolü ve stresle başa çıkma konusunda bir uzmandan yardım almak da faydalı olacaktır” diyerek sözlerini tamamladı.

En az 10 karakter gerekli