14 yıldır her bahar göçten geldiğinde Eskikaraağaç Leylek Köyü’ndeki yuvasına yerleşen Yaren Leylek, yaz boyunca dostu Adem Yılmaz’la birlikte göle açılacak. Adem Yılmaz, Yaren adlı leyleği ilk kez 14 yıl önce Uluabat Gölü’nde balık tutarken kayığına konduğu zaman tanımıştı. Bu yıl ise Yaren, 14 Mart akşamı geç göç ederek yuvasına döndü. Sabah ise Adem Amca’nın kayığına konarak 14. kez onu bekleyenlerle buluşmuş oldu.
Geç kalmasına rağmen, Yaren leyleğe kavuşan Adem Yılmaz, “Her sene mart ayının ilk haftası gelirdi. Bu yıl tarihler geçince biraz endişelendik. Allah’ıma şükürler olsun ki Yarenimiz geldi. Artık 6 ay beraberiz. Her sabah birlikte balığa çıkarız. Bu yıl eşi önce geldi. Her sabah önce onların karnını doyurup sonra balığa çıkarım. Yaren köyümüze neşe getirdi. Türk Milleti olarak çok değer verdiğimiz Yaren geldi. Tüm milletimizi Karaağaç’a bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Adem Amca ile birlikte sabah hava ağarmadan Yaren leyleğin gelmesini bekleyen köylüler, Yaren kayığa konunca derin bir “oh” çekti. Mahalle sakinleri, “Yaren bizim maskotumuz. Ona o kadar bağlandık ki; o bizim için normal bir hayvan değil” diye belirttiler. Yaren ve Adem Amca’nın 14. kez buluşmasını görüntüleyen hikayenin kahramanlarından Doğa Fotoğrafçısı Alper Tüydeş ise, “Hikaye 14. yılında da gerçek oldu. Yaren leylek dün önce yuvaya kondu, eşiyle hasret giderdi. Bugün de ilk işi Adem Amca’nın kayığına konmak oldu. Bu sene de o muhteşem buluşmayı görüntüleyebilmek nasip oldu. Günlerdir herkeste stres vardı. Yaren köye gelince herkesin yüzü güldü. Yaren tüm hayvanseverler için bir simge oldu. Yaren’i beklerken göç yolculuğunda leyleklerin ne zorluklar yaşadığını öğrendik. Yaren sayesinde Lübnan’da binlerce leyleğin canına mal olan o katliam gibi av geleneğini öğrenmiş olduk. Yaren bu ülke için bir simge haline geldi. Tekrar kavuştuğumuz için çok mutluyuz.” dedi.
Türkiye’yi Avrupa Leylek Köyleri Birliğinde temsil eden tek köy olan Bursa’nın Karacabey ilçesindeki Eskikaraağaç Leylek Köyü, her yıl göç döneminde on binlerce leyleğin geçtiği önemli bir göç rotası üzerinde yer alıyor. Uluabat Gölü kıyısındaki bu köy, ayrıca yerleşik leyleklere de ev sahipliği yapıyor.
Bundan 14 yıl önce, Uluabat Gölü’nde balık tutarken kayığına konan Yaren Leylek ile dostluğu başlayan Adem Yılmaz’ın tanık olduğu bu hikaye, fotoğraflanmasıyla uluslararası üne kavuştu. Hikaye, Yunanistan’da gölge oyunu olarak sahnelendi, ayrıca Avusturya ve Almanya’da ders kitaplarına konu oldu. 2019 yılında Burak Doğansoysal’ın filme aldığı ve Karacabey Belediyesi’nin katkılarıyla hazırlanan ‘Yaren’ adlı belgesel ise Prag Film Ödüllerinden en iyi belgesel ünvanı ile döndü. Geçtiğimiz yıl Karacabey Belediyesi, Balıkçı Adem ve Yaren Leylek’in heykelini yaptırarak bu hikayenin köy meydanında ölümsüzleşmesini sağladı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Uedaş da leyleklerin sağlıklı yaşamaları için tüm direklerde bakım ve onarım çalışmalarını gerçekleştirdi. Sabah ilk ışıklarla birlikte kayığa konan Yaren leylek, balık yedikten sonra eşi Nazlı’nın yanına giderek yuvasında keyifli görüntüler sergiledi.