Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 6 Temmuz’da Irak’ın kuzeyinde bir mağarada meydana gelen ve 7 askerin metan gazı zehirlenmesi sonucu hayatını kaybettiği duruma dair ayrıntılı bir açıklamada bulundu. Açıklamada, mağara arama faaliyetlerinin 1 Temmuz tarihinde başladığı ve bölgede gerçekleştirilen ilk keşiflerin köpekler ile yapıldığı belirtildi. Ardından, Mayın ve El Yapımı Patlayıcı Tespit ve İmha Timi tarafından birinci katta arama tarama faaliyetlerinin icra edildiği aktarıldı.
Mağarada yapılan keşifler sırasında basamaklı ve kademeli yapıda ikinci bir katın olduğu tespit edilmiş ve olay günü, yani 6 Temmuz’da mağaraya girmeden önce, köpekler ile tekrar bir keşif yapıldığı, herhangi bir olumsuzluk olmaması üzerine toplamda 12 personel ile mağaraya girildiği ifade edildi.
Olay sırasında önde ilerleyen askerlerin aniden sendelemesi ve bayılması sonrası, arkada bulunan irtibat ve emniyet timinin dışarı çıkarak yardım istediği kaydedildi. Dışarıda bulunan 5 personel, yardım çağrısı üzerine mağaraya girmek durumunda kaldı. Ancak, içeri girenlerin bir kısmında da sendeleme ve bayılma belirtileri görülmesi üzerine, dışarıda kalan 12 personel ikişerli gruplar halinde mağaraya girdi ve gazdan etkilenen arkadaşlarını kurtarma çabası gösterdi. En önde bulunan 7 askerin dışındaki tüm etkilenen personel, fedakarlıkları sayesinde dışarı çıkarılmış ve acil olarak hastaneye sevk edilmiştir. Ancak, tüm müdahalelere rağmen 5 kahraman asker hayatını kaybetmiştir.
MSB tarafından yapılan açıklamada, AFAD ve Türkiye Taş Kömürü Kurumu’na bağlı uzman arama kurtarma ekiplerinden destek talep edildiği ve bu ekiplerin yaptığı ölçümlerde, mağara içerisinde karbonmonoksit, metan ve hidrojen sülfür gazlarına rastlandığı, oksijen oranının ise yüzde 19’a düştüğünün tespit edildiği belirtildi. Oksijen seviyesinin arttırılabilmesi için mağaraya fanlarla oksijen basıldığı, ardından yapılan çalışmalar neticesinde, 7 askerin naaşına ulaşıldığı ifade edildi.
Yaşanan olayla ilgili basında ve sosyal medyada çıkan çeşitli iddialar MSB tarafından yalanlandı. Özellikle, askerlerin yanında gaz maskesi bulunmadığı yönündeki iddia dikkat çekti. Ancak, maskelerin kullanılıp kullanılmadığına dair net bir bilgi verilmedi. Yalanlanan iddialar arasında, gazdan etkilenen personelin tamamının aynı anda mağaraya girdiği, gerekli teçhizatların eksik olduğu ve gaz maskelerinin bulunmadığı, mağara içerisinde göçük meydana geldiği ve burada kimyasal gaz bulunduğu gibi iddialar yer aldı.
Olayın ‘istisnai, öngörülemez ve olağan dışı bir durum’ olduğu ifade edilirken, yürütülen soruşturmanın devam ettiği açıklandı. MSB, benzer olayların bir daha yaşanmaması için gerekli derslerin çıkarılacağı ve tüm süreçlerin titizlikle gözden geçirileceğinin altını çizdi.
Kamuoyunun yalnızca resmi makamlardan yapılan açıklamalara itibar etmesi gerektiği vurgulanırken, olayla ilgili idari tahkikat sürecinin devam ettiği ve sonuçların tamamlanmasının ardından kamuoyuyla paylaşılacağı belirtildi.